Station Oudenbosch

Station Oudenbosch is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Oudenbosch, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 1 mei 1854 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Oudenbosch, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Oudenbosch gaat terug tot de 19e eeuw. In 1854 werd het station geopend als onderdeel van de spoorlijn Roosendaal – Breda, aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1866 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. Dit gebouw werd ontworpen door architect K.H. van Brederode en was gebaseerd op het ontwerp van het station in het Duitse Bad Bentheim.

In 1885 werd de spoorlijn tussen Oudenbosch en Lage Zwaluwe geopend, waardoor het station een belangrijk knooppunt werd voor treinverkeer tussen West-Brabant en Zuid-Holland. In 1910 werd het stationsgebouw opnieuw vervangen, ditmaal door een ontwerp van architect G.W. van Heukelom. Dit gebouw, dat nog steeds in gebruik is, heeft een opvallende architectuur met invloeden uit de Jugendstil en de Amsterdamse School.

Gedurende de 20e eeuw heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1950 het goederenvervoer op het station beëindigd en in 1970 werd het stationsgebouw gerenoveerd. In 2001 werd het station opgenomen in het zogenaamde “RegioNet”, een netwerk van regionale treinverbindingen in Noord-Brabant en Zeeland. Sindsdien is het station in handen van de vervoerder Arriva.

Ligging in de stad Oudenbosch

Station Oudenbosch is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het centrum van Oudenbosch. Het station ligt aan de spoorlijn Roosendaal – Breda en de spoorlijn Oudenbosch – Lage Zwaluwe. Het stationsgebouw bevindt zich aan de Stationsstraat, een belangrijke verkeersader die het centrum van Oudenbosch verbindt met de omliggende wijken en dorpen.

De ligging van het station is gunstig voor reizigers die Oudenbosch willen bezoeken. Het centrum van de stad, met zijn historische gebouwen en bezienswaardigheden zoals de Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara en het Zouavenmuseum, ligt op loopafstand van het station. Ook de omliggende wijken en dorpen zijn goed bereikbaar met de trein, bus of fiets.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Oudenbosch wordt bediend door stoptreinen van de vervoerder Arriva. Er zijn twee treinverbindingen die het station aandoen:

  • De stoptrein Roosendaal – Breda, die elk half uur in beide richtingen rijdt. Deze trein stopt onder andere in Etten-Leur, Zevenbergen en Lage Zwaluwe.
  • De stoptrein Oudenbosch – Lage Zwaluwe, die elk uur in beide richtingen rijdt. Deze trein stopt onder andere in Zevenbergen, Moerdijk en Dordrecht.

Reizigers kunnen op Station Oudenbosch overstappen op de buslijnen van vervoerder Arriva, die verbindingen bieden naar omliggende dorpen en steden zoals Hoeven, Bosschenhoofd, Rucphen en Roosendaal.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Oudenbosch zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het stationsgebouw, bevindt zich een kleine parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Deze parkeerplaats heeft echter een beperkt aantal plaatsen en kan tijdens drukke periodes vol zijn.

Op ongeveer 200 meter afstand van het station, aan de Zandeweg, bevindt zich een grotere parkeerplaats waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Deze parkeerplaats biedt meer plaatsen en is doorgaans minder druk dan de parkeerplaats aan de Stationsstraat.

Fietsenstalling

Station Oudenbosch beschikt over een overdekte fietsenstalling, gelegen aan de Stationsstraat. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen aanwezig op het stationsplein, voor reizigers die hun fiets kort willen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Oudenbosch zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat bevindt zich een cafetaria, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle snack of een kop koffie. Op ongeveer 500 meter afstand van het station, in het centrum van Oudenbosch, zijn er diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor een uitgebreidere maaltijd of om te winkelen.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Oudenbosch waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station bevindt zich Hotel Oudenbosch, een kleinschalig hotel met 10 kamers. Dit hotel is gelegen in een historisch pand en biedt een sfeervolle ambiance.

Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden, zoals Hoeven en Roosendaal, diverse hotels en bed & breakfasts te vinden. Deze accommodaties zijn goed bereikbaar met de trein, bus of fiets vanaf Station Oudenbosch.

Station Oudenbosch is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten voor reizigers, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en horecagelegenheden in de buurt. Met zijn gunstige ligging ten opzichte van het centrum van Oudenbosch en de omliggende dorpen en steden, is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de regio.

Plaats een reactie