Station Overveen

Station Overveen is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Overveen, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 3 juni 1881 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Overveen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Overveen

Station Overveen werd geopend op 3 juni 1881 als onderdeel van de spoorlijn Haarlem – Zandvoort, die werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een houten gebouw van het type HIJSM 3e klasse. In 1910 werd dit gebouw vervangen door een nieuw stationsgebouw van het type SS 4e klasse, ontworpen door architect D.A.N. Margadant. Dit gebouw is in 1981 gesloopt en vervangen door een eenvoudig, modern gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1927 de spoorlijn geëlektrificeerd en werden er in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw diverse perronverlengingen en aanpassingen aan de sporen uitgevoerd. In 2006 werd het station gemoderniseerd en voorzien van nieuwe perronoverkappingen en een nieuwe fietsenstalling.

Ligging in de stad Overveen

Station Overveen ligt aan de noordwestelijke rand van de plaats Overveen, in de gemeente Bloemendaal. Het station ligt aan de spoorlijn Haarlem – Zandvoort, tussen de stations Haarlem en Zandvoort aan Zee. De omgeving van het station is een mix van woonwijken, winkels en groen. Aan de oostzijde van het station ligt het winkelcentrum van Overveen, met diverse winkels en horecagelegenheden. Aan de westzijde van het station ligt het natuurgebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een uitgestrekt duingebied met diverse wandel- en fietsroutes.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Overveen wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinseries op het traject Haarlem – Zandvoort aan Zee:

  • Serie 5400: Sprinter Haarlem – Zandvoort aan Zee, met een frequentie van twee treinen per uur in beide richtingen.
  • Serie 15400: Sprinter Haarlem – Zandvoort aan Zee, met een frequentie van twee treinen per uur in beide richtingen. Deze treinserie rijdt alleen tijdens de zomermaanden en in het weekend.

De totale reistijd tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee bedraagt ongeveer 11 minuten, met een tussenstop op station Overveen. Vanaf station Overveen is het ongeveer 5 minuten naar station Haarlem en 6 minuten naar station Zandvoort aan Zee.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Overveen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de oostzijde van het station, nabij het winkelcentrum, zijn er enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Deze parkeerplaatsen zijn gratis, maar het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Aan de westzijde van het station, nabij het natuurgebied, zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Ook hier is het parkeren gratis, maar het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Fietsenstalling

Station Overveen beschikt over een fietsenstalling aan de oostzijde van het station, nabij het winkelcentrum. Deze fietsenstalling is in 2006 gemoderniseerd en biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen. De fietsenstalling is gratis en onbewaakt. Het is ook mogelijk om een OV-fiets te huren bij station Overveen. Hiervoor is een OV-fietsabonnement nodig, dat gekoppeld is aan een OV-chipkaart.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Overveen zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de oostzijde van het station, nabij het winkelcentrum, zijn er diverse horecagelegenheden, zoals een bakker, een slager, een supermarkt, een slijterij en enkele cafés en restaurants. Aan de westzijde van het station, nabij het natuurgebied, zijn er enkele horecagelegenheden te vinden, zoals een pannenkoekenhuis en een restaurant met een terras.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Overveen zijn er enkele hotels en bed & breakfasts te vinden. De meeste accommodaties zijn gelegen in de nabijgelegen plaatsen Haarlem en Zandvoort aan Zee, die beide goed bereikbaar zijn met de trein vanaf station Overveen. Enkele voorbeelden van hotels in de omgeving zijn:

  • Hotel Bloemendaal, gelegen op ongeveer 2 kilometer van station Overveen.
  • Hotel Bleecker, gelegen op ongeveer 2,5 kilometer van station Overveen.
  • Carlton Square Hotel, gelegen in Haarlem op ongeveer 3,5 kilometer van station Overveen.
  • Beachhouse Hotel, gelegen in Zandvoort aan Zee op ongeveer 4,5 kilometer van station Overveen.

Station Overveen is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor reizigers, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, restaurants en winkels. De nabijheid van het natuurgebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de goede bereikbaarheid van de plaatsen Haarlem en Zandvoort aan Zee maken het station een aantrekkelijke locatie voor zowel toeristen als forenzen.

Plaats een reactie