Station Purmerend Overwhere

Station Purmerend Overwhere is een belangrijk spoorwegstation in de stad Purmerend, gelegen in de wijk Overwhere. Het station werd geopend op 20 mei 1984 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Purmerend Overwhere gaat terug tot de jaren ’80 van de vorige eeuw. In die tijd was Purmerend een snelgroeiende stad en ontstond er behoefte aan een betere verbinding met de omliggende steden en dorpen. Het station werd gebouwd als onderdeel van de spoorlijn Zaandam – Hoorn, die in 1984 werd geopend. Het station is ontworpen door architect Cees Douma, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals Station Almere Centrum en Station Lelystad Centrum.

Station Purmerend Overwhere werd geopend op 20 mei 1984 en was destijds het tweede station van Purmerend, naast het al bestaande Station Purmerend. In de loop der jaren is het station meerdere keren gemoderniseerd en aangepast aan de groeiende reizigersaantallen. Zo werd in 2008 de stationshal gerenoveerd en werden er nieuwe liften geplaatst om het station beter toegankelijk te maken voor mindervaliden.

Ligging in de stad

Station Purmerend Overwhere is gelegen in de wijk Overwhere, aan de oostkant van de stad Purmerend. De wijk Overwhere is een typische jaren ’80 woonwijk met veel eengezinswoningen en enkele winkelcentra. Het station ligt op loopafstand van diverse voorzieningen, zoals winkelcentrum Overwhere, sportcomplex De Beuk en het Purmerbos. Ook zijn er diverse scholen en zorginstellingen in de buurt van het station te vinden.

De ligging van het station is gunstig ten opzichte van de uitvalswegen van Purmerend. Zo is de A7, die Purmerend verbindt met Amsterdam en Hoorn, binnen enkele minuten te bereiken. Ook de provinciale weg N244, die Purmerend verbindt met Alkmaar en Edam, ligt op korte afstand van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Purmerend Overwhere wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden zowel Sprinters als Intercity’s op het traject tussen Zaandam en Hoorn. De Sprinters stoppen op alle tussengelegen stations, terwijl de Intercity’s alleen stoppen op de grotere stations zoals Purmerend en Hoorn.

De treinen rijden over het algemeen twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren kan dit oplopen tot vier keer per uur. De reistijd van Station Purmerend Overwhere naar Amsterdam Centraal bedraagt ongeveer 25 minuten met de Sprinter en 20 minuten met de Intercity. Naar Hoorn is het ongeveer 15 minuten reizen met de Sprinter en 10 minuten met de Intercity.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Purmerend Overwhere zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de westzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is vooral bedoeld voor reizigers die met de trein verder reizen en biedt plaats aan enkele honderden auto’s.

Daarnaast zijn er in de omliggende straten van het station ook parkeerplaatsen te vinden. Hier geldt over het algemeen een blauwe zone, wat betekent dat er met een parkeerschijf maximaal 2 uur gratis geparkeerd mag worden. Dit is vooral handig voor mensen die iemand afzetten of ophalen bij het station.

Fietsenstalling

Station Purmerend Overwhere beschikt over een ruime fietsenstalling aan de westzijde van het station. Deze fietsenstalling is gratis te gebruiken en biedt plaats aan enkele honderden fietsen. Er zijn zowel gewone fietsenrekken als fietskluizen aanwezig, waarin fietsen veilig opgeborgen kunnen worden. De fietsenstalling wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de gemeente Purmerend en de NS om te zorgen voor een veilige en schone omgeving.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Purmerend Overwhere zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Zo bevindt zich op loopafstand van het station winkelcentrum Overwhere, waar onder andere een supermarkt, drogisterij, bakker en bloemenwinkel gevestigd zijn. Ook zijn er enkele horecagelegenheden in de buurt van het station, zoals een pizzeria, snackbar en Chinees restaurant.

Op het station zelf zijn er geen winkels of horecagelegenheden aanwezig. Wel zijn er enkele automaten waar snacks, frisdranken en koffie gekocht kunnen worden. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kunnen reizigers terecht in het centrum van Purmerend, dat op ongeveer 10 minuten fietsen of 20 minuten lopen van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Purmerend Overwhere waar reizigers kunnen overnachten. Zo bevindt zich op ongeveer 1,5 kilometer van het station het Van der Valk Hotel Purmerend, dat beschikt over ruime kamers, een restaurant en diverse vergaderfaciliteiten. Ook het Hampshire Golfhotel Waterland, gelegen op ongeveer 3 kilometer van het station, is een optie voor reizigers die in de buurt van het station willen overnachten. Dit hotel is gelegen op een golfbaan en beschikt over diverse wellnessfaciliteiten.

Daarnaast zijn er in het centrum van Purmerend en in de omliggende dorpen en steden diverse bed & breakfasts en kleinere hotels te vinden. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kunnen reizigers ook terecht in Amsterdam, dat op slechts 20 minuten reizen met de trein ligt.

Station Purmerend Overwhere is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met de trein zijn zowel Amsterdam als Hoorn snel en gemakkelijk te bereiken, en ook de omliggende dorpen en steden zijn goed bereikbaar vanaf het station. De aanwezigheid van parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, winkels en horeca in de buurt maken het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie