Station Purmerend Weidevenne

Station Purmerend Weidevenne is een relatief jong treinstation in de stad Purmerend, gelegen in de wijk Weidevenne. Het station werd geopend op 14 december 2003 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Purmerend Weidevenne, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De aanleg van Station Purmerend Weidevenne is nauw verbonden met de ontwikkeling van de gelijknamige wijk Weidevenne in Purmerend. Deze wijk werd vanaf eind jaren ’90 gebouwd en is de grootste uitbreidingswijk van Purmerend. Om de bereikbaarheid van de wijk te verbeteren en het openbaar vervoer te stimuleren, werd besloten om een nieuw treinstation aan te leggen. De bouw van het station startte in 2002 en op 14 december 2003 werd het station officieel geopend.

Station Purmerend Weidevenne is ontworpen door architectenbureau Movares en kenmerkt zich door een moderne en strakke vormgeving. Het station bestaat uit twee perrons, die met een loopbrug met elkaar verbonden zijn. De loopbrug is tevens voorzien van een lift, waardoor het station toegankelijk is voor mindervaliden.

Ligging in de stad Purmerend Weidevenne

Station Purmerend Weidevenne is gelegen in het zuiden van de stad Purmerend, in de wijk Weidevenne. Het station ligt aan de spoorlijn Zaandam – Hoorn, tussen de stations Purmerend en Purmerend Overwhere. De ligging van het station is gunstig voor de bewoners van de wijk Weidevenne, aangezien het station op loopafstand van de meeste woningen ligt. Daarnaast is het station goed bereikbaar met de fiets en de auto.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Purmerend Weidevenne wordt bediend door de sprinters van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee sprinters per uur in beide richtingen: één richting Hoorn en één richting Zaandam en Amsterdam Centraal. In de spitsuren rijden er extra treinen, waardoor er vier treinen per uur in beide richtingen rijden. De reistijd naar Amsterdam Centraal bedraagt ongeveer 25 minuten en naar Hoorn ongeveer 20 minuten.

Naast de treinverbindingen is er ook een busverbinding vanaf Station Purmerend Weidevenne. Buslijn 110 van EBS verbindt het station met het centrum van Purmerend en de omliggende wijken.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Purmerend Weidevenne zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Dit parkeerterrein is bedoeld voor reizigers die met de auto naar het station komen en vervolgens met de trein verder reizen. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn voornamelijk bedoeld voor kort parkeren.

Fietsenstalling

Station Purmerend Weidevenne beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er aan de zuidzijde van het station enkele fietsklemmen beschikbaar voor het stallen van fietsen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Purmerend Weidevenne zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een bakker, een drogisterij en een bloemenwinkel. Daarnaast zijn er enkele eetgelegenheden in de buurt, zoals een pizzeria, een snackbar en een Chinees-Indisch afhaalrestaurant.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen in de omgeving van Station Purmerend Weidevenne. De dichtstbijzijnde hotels bevinden zich in het centrum van Purmerend, op ongeveer 3 kilometer afstand van het station. Enkele hotels in het centrum van Purmerend zijn Hotel Purmerend, Hampshire Golfhotel Waterland en Van der Valk Hotel Purmerend. Deze hotels zijn goed bereikbaar met de auto, de fiets of het openbaar vervoer vanaf Station Purmerend Weidevenne.

Station Purmerend Weidevenne is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad Purmerend en de wijk Weidevenne. Met zijn gunstige ligging, goede trein- en busverbindingen en diverse voorzieningen zoals parkeergelegenheid en een fietsenstalling, is het station een onmisbare schakel in het openbaar vervoer van de regio.

Plaats een reactie