Station Purmerend

Station Purmerend is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad Purmerend, gelegen in de provincie Noord-Holland. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Purmerend

De geschiedenis van Station Purmerend gaat terug tot 1884, toen het station werd geopend als onderdeel van de spoorlijn Zaandam – Hoorn, aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het standaardtype HSM, ontworpen door architect A.L. van Gendt. In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan.

In 1958 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect K. van der Gaast. Dit gebouw had een modernere uitstraling en bood meer ruimte voor reizigers en faciliteiten. In 1985 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de perrons werden verhoogd en er een nieuwe voetgangersbrug werd aangelegd. In 2003 werd het stationsgebouw opnieuw vervangen, ditmaal door een ontwerp van architectenbureau Movares. Het huidige stationsgebouw heeft een opvallende, golvende dakconstructie en biedt onderdak aan diverse winkels en horecagelegenheden.

Ligging in de stad Purmerend

Station Purmerend is gelegen aan de westzijde van de stad, in de wijk Overwhere. Het station ligt op loopafstand van diverse woonwijken, waaronder de Gors, de Wheermolen en de Purmer-Noord. Ook het centrum van Purmerend is goed bereikbaar vanaf het station, zowel te voet als met de fiets of het openbaar vervoer.

De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere de aanleg van een nieuw busstation en de herinrichting van het Stationsplein. Hierdoor is het station beter geïntegreerd in de stad en is er een prettige verblijfsomgeving gecreëerd voor reizigers en omwonenden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Purmerend wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden zowel Sprinters als Intercity’s op het traject tussen Zaandam en Hoorn, waardoor er een goede verbinding is met omliggende steden en dorpen. De belangrijkste bestemmingen vanuit Station Purmerend zijn:

  • Amsterdam Centraal (reistijd ca. 25 minuten)
  • Amsterdam Sloterdijk (reistijd ca. 20 minuten)
  • Zaandam (reistijd ca. 10 minuten)
  • Hoorn (reistijd ca. 20 minuten)
  • Alkmaar (reistijd ca. 35 minuten, overstap in Hoorn)

Daarnaast zijn er ook goede verbindingen met andere steden in Noord-Holland en de rest van Nederland, zoals Haarlem, Leiden, Den Haag, Utrecht en Schiphol.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Purmerend zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de westzijde van het station, aan de Stationsweg, bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is met name bedoeld voor reizigers die met de trein verder reizen.

Aan de oostzijde van het station, aan het Stationsplein, zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Hier geldt echter wel een blauwe zone, wat betekent dat er een parkeerschijf gebruikt moet worden en er een maximale parkeerduur van 2 uur geldt. In de omliggende woonwijken zijn er ook parkeermogelijkheden, maar hier gelden vaak parkeervergunningen voor bewoners.

Fietsenstalling

Bij Station Purmerend is er een ruime fietsenstalling aanwezig, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling bevindt zich aan de oostzijde van het station, aan het Stationsplein. Er zijn zowel overdekte als onoverdekte fietsenrekken beschikbaar. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen te huur, waarmee reizigers eenvoudig en snel hun bestemming in Purmerend of de omgeving kunnen bereiken.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Purmerend zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf zijn er een Kiosk en een Broodzaak gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle snack, een kop koffie of een broodje. Aan het Stationsplein zijn er enkele cafés en restaurants gevestigd, zoals een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een eetcafé.

Voor uitgebreider winkelen kunnen reizigers terecht in het centrum van Purmerend, dat op ongeveer 15 minuten lopen van het station ligt. Hier zijn diverse winkelstraten en winkelcentra te vinden, met een breed aanbod aan winkels, horeca en uitgaansgelegenheden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Purmerend waar reizigers kunnen overnachten. Op loopafstand van het station bevindt zich het Hampshire Golfhotel Waterland, dat gelegen is op een golfbaan en beschikt over comfortabele kamers en diverse faciliteiten. Iets verder van het station, maar nog steeds goed bereikbaar, zijn er enkele andere hotels en bed & breakfasts te vinden, zoals Hotel Purmerend en B&B De Stolp.

Daarnaast zijn er in de omliggende steden en dorpen, zoals Zaandam, Hoorn en Amsterdam, nog veel meer overnachtingsmogelijkheden te vinden. Deze zijn eenvoudig te bereiken met de trein vanaf Station Purmerend.

Conclusie

Station Purmerend is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad Purmerend en de regio Noord-Holland. Met een rijke geschiedenis, een centrale ligging in de stad, goede treinverbindingen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, horeca, winkels en hotels in de buurt, is het station een onmisbare schakel voor reizigers en omwonenden.

Plaats een reactie