Station Putten

Station Putten is een belangrijk spoorwegstation in de Gelderse gemeente Putten en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. Het station werd geopend op 20 augustus 1863 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de omgeving. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Putten, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Putten

Station Putten werd geopend op 20 augustus 1863 als onderdeel van de spoorlijn Amersfoort – Zwolle, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 3e klasse en werd ontworpen door architect Nicolaas Kamperdijk. In 1905 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een goederenloods. In 1967 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. Dit gebouw is nog steeds in gebruik.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1970 de spoorlijn geëlektrificeerd en werden er in 1987 nieuwe perrons aangelegd. In 2006 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij onder andere de perronoverkapping werd vernieuwd en er een nieuwe fietsenstalling werd gebouwd.

Ligging in de stad Putten

Station Putten is gelegen aan de noordwestelijke rand van het centrum van Putten, aan de Stationsstraat. Het station ligt op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen in het centrum. Ook zijn er diverse busverbindingen van en naar het station, waardoor het station goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Putten wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinseries op het traject Amersfoort – Zwolle, namelijk de Intercity en de Sprinter. De Intercity rijdt twee keer per uur in beide richtingen en stopt onderweg in Nijkerk, Harderwijk, ’t Harde en Zwolle. De Sprinter rijdt eveneens twee keer per uur in beide richtingen en stopt op alle tussengelegen stations, waaronder Ermelo, Nunspeet en Wezep.

Naast de reguliere treindiensten zijn er ook enkele goederentreinen die gebruikmaken van het spoor bij Station Putten. Deze treinen rijden voornamelijk tussen Amersfoort en Zwolle en vervoeren diverse soorten goederen, zoals containers, bulkgoederen en auto’s.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Putten zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de voorzijde van het station is een ruime parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Voor langparkeerders is er een speciale P+R-terrein aan de achterzijde van het station, waar tegen een voordelig tarief geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Putten beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze stalling biedt plaats aan honderden fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er diverse fietskluizen beschikbaar, waar tegen betaling een fiets veilig opgeborgen kan worden. Ook is er een fietsenmaker aanwezig bij het station, waar kleine reparaties en onderhoud aan fietsen uitgevoerd kunnen worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Putten zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat zijn enkele cafés en restaurants gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een snelle lunch of een uitgebreid diner. Ook zijn er enkele fastfoodrestaurants en afhaalgelegenheden in de buurt van het station.

Op loopafstand van het station ligt het centrum van Putten, waar diverse winkels en boetiekjes te vinden zijn. Hier kunnen reizigers terecht voor onder andere kleding, schoenen, elektronica, boeken en huishoudelijke artikelen. Ook zijn er diverse supermarkten in de buurt van het station, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Putten waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn Hotel Hof van Putten, Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer en Hotel de Heerlickheijd van Ermelo. Deze hotels bieden diverse kamertypes en faciliteiten, zoals gratis wifi, ontbijt en parkeergelegenheid. Ook zijn er diverse vakantieparken en campings in de omgeving van Putten, waar reizigers kunnen verblijven in een bungalow, chalet of op een kampeerplaats.

Station Putten is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de regio en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn centrale ligging, goede bereikbaarheid en ruime parkeermogelijkheden is het station een ideale uitvalsbasis voor reizigers die Putten en de omliggende regio willen verkennen.

Plaats een reactie