Station Raalte

Station Raalte is een belangrijk knooppunt in de stad Raalte en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Raalte, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Raalte werd geopend op 1 januari 1881 als onderdeel van de spoorlijn Deventer – Zwolle, die werd aangelegd door de Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 4e klasse en werd ontworpen door architect K.H. van Brederode. In 1914 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1970 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. Dit gebouw is nog steeds in gebruik.

Ligging in de stad Raalte

Station Raalte is gelegen aan de westelijke rand van het centrum van Raalte, aan de Stationsstraat. Het station ligt op loopafstand van het centrum, waardoor het een ideale locatie is voor reizigers die de stad willen bezoeken. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere de aanleg van een nieuw busstation en de herinrichting van de Stationsstraat. Hierdoor is het station goed bereikbaar en heeft het een prettige uitstraling gekregen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Raalte wordt bediend door de stoptreinen van de NS op de trajecten Zwolle – Enschede en Zwolle – Deventer. Deze treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen en in de avonduren en in het weekend één keer per uur. De reistijd naar Zwolle bedraagt ongeveer 20 minuten en naar Deventer ongeveer 15 minuten. Vanuit Zwolle en Deventer zijn er goede aansluitingen op andere treinen naar de rest van Nederland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Raalte zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station is een kleine parkeerplaats met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse parkeerterreinen en -garages waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Ook in de omliggende straten is het mogelijk om te parkeren, maar hier geldt vaak een maximale parkeerduur of een parkeervergunning voor bewoners.

Fietsenstalling

Station Raalte beschikt over een ruime fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze stalling is gratis en biedt plaats aan honderden fietsen. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen te huur, waarmee reizigers eenvoudig en snel de stad kunnen verkennen. De fietsenstalling is goed verlicht en wordt regelmatig gecontroleerd op achtergelaten of kapotte fietsen, zodat er altijd voldoende plek is voor reizigers om hun fiets te stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Raalte zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat zijn enkele eetgelegenheden gevestigd, zoals een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een snackbar. Ook zijn er enkele cafés en lunchrooms te vinden. In het centrum van Raalte, op loopafstand van het station, zijn nog veel meer restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor een uitgebreid aanbod aan winkels en horecagelegenheden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de buurt van Station Raalte waar reizigers kunnen overnachten. Op loopafstand van het station is bijvoorbeeld Hotel De Zwaan gelegen, een sfeervol hotel met een eigen restaurant en terras. Ook zijn er enkele bed & breakfasts in de omgeving te vinden, zoals B&B De Lokate en B&B Raalterwoold. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kunnen reizigers terecht in de nabijgelegen steden Deventer en Zwolle.

Station Raalte is een belangrijk knooppunt in de stad Raalte en de regio. Met zijn centrale ligging, goede bereikbaarheid en diverse voorzieningen is het een prettige plek voor reizigers om te vertrekken of aan te komen. De afgelopen jaren zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd in en rondom het station, waardoor het een aantrekkelijke locatie is geworden voor zowel reizigers als omwonenden.

Plaats een reactie