Station Ravenstein

Station Ravenstein is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de stad Ravenstein en omgeving. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Ravenstein

De geschiedenis van Station Ravenstein gaat terug tot de 19e eeuw. Het station werd geopend op 4 juni 1881 als onderdeel van de spoorlijn Tilburg – Nijmegen, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 4e klasse en werd ontworpen door architect K.H. van Brederode. In 1973 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw is ontworpen door architect Cees Douma en is nog steeds in gebruik.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1954 de spoorlijn geëlektrificeerd en in 1977 werd het station voorzien van een automatisch beveiligingssysteem. In 2008 werd het station opgenomen in het project “Prettig Wachten” van ProRail, waarbij de wachtruimte werd verbeterd en voorzien van comfortabele zitplaatsen, wifi en oplaadpunten voor mobiele apparaten.

Ligging in de stad Ravenstein

Station Ravenstein is gelegen aan de westelijke rand van de stad Ravenstein, in de provincie Noord-Brabant. Het station ligt aan de spoorlijn Tilburg – Nijmegen en wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Vanaf het station is het historische centrum van Ravenstein goed bereikbaar, zowel te voet als met de fiets. Het centrum ligt op ongeveer 1 kilometer afstand van het station en is rijk aan monumenten, waaronder de Sint-Luciakerk, het Raadhuis en de stadsmuren.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Ravenstein wordt bediend door twee treinseries van de NS. De eerste treinserie is de Intercity tussen Zwolle en Roosendaal, die elk half uur in beide richtingen rijdt. Deze Intercity stopt onder andere op de stations Oss, ‘s-Hertogenbosch, Tilburg, Breda en Dordrecht. De tweede treinserie is de Sprinter tussen Nijmegen en ‘s-Hertogenbosch, die ook elk half uur in beide richtingen rijdt. Deze Sprinter stopt op alle tussengelegen stations, waaronder Wijchen, Oss West en Rosmalen.

Naast de reguliere treindiensten zijn er ook enkele extra treinen die tijdens de spitsuren rijden. Deze treinen zijn voornamelijk bedoeld voor forenzen en studenten die in de omgeving van Ravenstein werken of studeren.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Ravenstein zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station is een ruime parkeerplaats aanwezig, waar gratis geparkeerd kan worden. Deze parkeerplaats is eigendom van de gemeente Oss en wordt beheerd door ProRail. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station enkele kleinere parkeerterreinen en parkeerplaatsen langs de openbare weg.

Fietsenstalling

Voor reizigers die met de fiets naar Station Ravenstein komen, is er een overdekte fietsenstalling aanwezig. Deze fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen. Het gebruik van de fietsenstalling is gratis en er zijn geen speciale voorzieningen voor het opladen van elektrische fietsen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Ravenstein zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, de straat die naar het station leidt, zijn onder andere een bakker, een supermarkt en een snackbar gevestigd. In het historische centrum van Ravenstein, op ongeveer 1 kilometer afstand van het station, zijn diverse restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor een uitgebreide maaltijd, een kop koffie of een snelle snack.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Ravenstein waar reizigers kunnen overnachten. In het centrum van Ravenstein is onder andere Hotel De Keurvorst gevestigd, een sfeervol hotel in een historisch pand. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en het buitengebied diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels en accommodaties kunnen reizigers terecht in de nabijgelegen steden Oss, ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen.

Station Ravenstein is een belangrijk knooppunt voor treinreizigers in de stad Ravenstein en omgeving. Met zijn rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en diverse voorzieningen is het station een prettige plek voor reizigers om te vertrekken of aan te komen. Of je nu op doorreis bent, de stad Ravenstein wilt bezoeken of in de omgeving werkt of studeert, Station Ravenstein biedt alle faciliteiten die je nodig hebt voor een comfortabele reis.

Plaats een reactie