Station Rilland-Bath

Station Rilland-Bath is een spoorwegstation in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen in het dorp Rilland-Bath. Het station werd geopend op 1 juli 1868 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Rilland-Bath, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Rilland-Bath werd geopend op 1 juli 1868 als onderdeel van de Zeeuwse Lijn, een spoorlijn die de provincie Zeeland verbindt met de rest van Nederland. De Zeeuwse Lijn werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (MESS) en was bedoeld om de economische ontwikkeling van Zeeland te stimuleren. Het station Rilland-Bath werd gebouwd volgens een standaardontwerp van de MESS, dat ook werd gebruikt voor andere stations langs de Zeeuwse Lijn.

In de loop der jaren heeft het station verschillende veranderingen ondergaan. Zo werd het oorspronkelijke stationsgebouw in 1957 vervangen door een nieuw, moderner gebouw. In 1971 werd het station gesloten voor goederenvervoer, maar het bleef wel open voor reizigersvervoer. In 2003 werd het stationsgebouw opnieuw vervangen, ditmaal door een eenvoudigere constructie zonder loketten. Sindsdien kunnen reizigers alleen nog gebruikmaken van de kaartautomaten op het station.

Ligging in de stad Rilland-Bath

Station Rilland-Bath is gelegen aan de Stationsstraat in het dorp Rilland-Bath, dat deel uitmaakt van de gemeente Reimerswaal. Het station ligt aan de rand van het dorp, op ongeveer 1,5 kilometer van het centrum. Rilland-Bath is een relatief klein dorp met ongeveer 3000 inwoners, maar het station is van groot belang voor de bereikbaarheid van de regio. Vanaf het station zijn zowel de grotere steden in Zeeland, zoals Goes en Middelburg, als de steden in de rest van Nederland, zoals Rotterdam en Breda, goed bereikbaar.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Rilland-Bath wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de Zeeuwse Lijn. Deze treinen rijden tussen Vlissingen en Roosendaal, met tussenstops in onder andere Middelburg, Goes en Bergen op Zoom. Vanaf station Rilland-Bath is het mogelijk om zonder overstappen naar deze steden te reizen. De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen, in de avonduren en in het weekend is dit één keer per uur.

Naast de stoptreinen zijn er ook enkele intercitytreinen die station Rilland-Bath passeren, maar deze stoppen niet op het station. Reizigers die gebruik willen maken van de intercitytreinen kunnen overstappen op station Roosendaal of station Goes.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Rilland-Bath zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Deze parkeerplaats biedt plaats aan ongeveer 20 auto’s en is voornamelijk bedoeld voor reizigers die met de trein verder reizen.

Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station nog enkele andere parkeermogelijkheden, zoals aan de Bathseweg en de Burgemeester Jobselaan. Ook hier kan gratis geparkeerd worden, maar deze parkeerplaatsen liggen iets verder van het station af.

Fietsenstalling

Station Rilland-Bath beschikt over een onbewaakte fietsenstalling, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station. Er is plaats voor ongeveer 50 fietsen. Het is niet mogelijk om een fiets te huren op het station.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Rilland-Bath zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een cafetaria, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle maaltijd of een kop koffie. Verder zijn er in het centrum van Rilland-Bath enkele winkels, zoals een supermarkt, een bakker en een drogisterij. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in de grotere steden in de omgeving, zoals Goes en Bergen op Zoom.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele overnachtingsmogelijkheden in de buurt van station Rilland-Bath. Op ongeveer 1 kilometer van het station bevindt zich een hotel, dat zowel kamers als appartementen aanbiedt. Daarnaast zijn er in de omgeving enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kunnen reizigers terecht in de grotere steden in de omgeving, zoals Goes en Bergen op Zoom.

Station Rilland-Bath is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Zeeland. Met zijn rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en voorzieningen zoals parkeergelegenheid en een fietsenstalling, is het station een onmisbare schakel in het openbaar vervoer van de provincie.

Plaats een reactie