Station Rotterdam Alexander

Station Rotterdam Alexander is een belangrijk knooppunt in de stad Rotterdam Alexander, waar dagelijks duizenden reizigers gebruik van maken. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Rotterdam Alexander werd geopend op 31 mei 1968. Het station is vernoemd naar de wijk Rotterdam Alexander, die op zijn beurt weer vernoemd is naar Koning Willem-Alexander. Het station werd geopend als onderdeel van de Oost-Westlijn, een spoorlijn die Rotterdam met Gouda en verder met Utrecht verbindt. In de jaren ’70 werd het station uitgebreid met een extra perron, waardoor er meer treinen konden stoppen. In 1983 werd het station aangesloten op het metronetwerk van Rotterdam, waardoor reizigers gemakkelijk konden overstappen tussen trein en metro.

In de jaren ’90 werd het station opnieuw uitgebreid en gemoderniseerd. Er kwamen nieuwe perrons, een nieuwe stationshal en een voetgangersbrug over de sporen. Ook werd er een nieuw busstation aangelegd, waardoor het station een belangrijk knooppunt werd voor het openbaar vervoer in Rotterdam Alexander. In 2005 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de perrons werden verlengd en er een nieuwe fietsenstalling werd gebouwd. In 2010 werd het station opnieuw gemoderniseerd, waarbij de stationshal werd vernieuwd en er nieuwe winkels en horecagelegenheden werden geopend.

Ligging in de stad Rotterdam Alexander

Station Rotterdam Alexander ligt in het oosten van de stad Rotterdam, in de wijk Prins Alexander. Het station ligt aan de Prins Alexanderlaan, een belangrijke verkeersader in de wijk. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse kantoren, winkels en woonwijken. Het winkelcentrum Alexandrium ligt op loopafstand van het station, evenals het bedrijventerrein Capelle aan den IJssel. Ook het recreatiegebied Kralingse Bos en de Erasmus Universiteit zijn goed bereikbaar vanaf het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Rotterdam Alexander wordt bediend door zowel intercitytreinen als sprinters. De intercitytreinen verbinden het station met grote steden als Utrecht, Gouda, Den Haag en Rotterdam Centraal. De sprinters stoppen op alle tussengelegen stations en verbinden het station met plaatsen als Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda Goverwelle. Daarnaast is het station aangesloten op het metronetwerk van Rotterdam, met metrolijn B die het station verbindt met het centrum van Rotterdam en verder met Schiedam en Hoek van Holland.

Op het station zijn er vier perrons, waarvan twee voor de treinen en twee voor de metro’s. Er zijn in totaal zes sporen, waarvan vier voor de treinen en twee voor de metro’s. Het station is uitgerust met moderne faciliteiten zoals digitale informatieborden, kaartautomaten en een stationshal met winkels en horecagelegenheden.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Rotterdam Alexander zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Er is een groot parkeerterrein aan de noordzijde van het station, waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er diverse parkeergarages in de buurt van het station, zoals de parkeergarage Alexandrium en de parkeergarage Capelle aan den IJssel. Deze parkeergarages zijn betaald, maar bieden wel de mogelijkheid om dichtbij het station te parkeren.

Fietsenstalling

Station Rotterdam Alexander beschikt over een grote, overdekte fietsenstalling aan de zuidzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ruim 1.000 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is 24 uur per dag geopend en wordt bewaakt door middel van cameratoezicht. Daarnaast zijn er ook diverse fietskluizen beschikbaar, waar fietsen veilig en afgesloten kunnen worden gestald.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Rotterdam Alexander zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een koffiebar en een broodjeszaak. Op loopafstand van het station bevindt zich het winkelcentrum Alexandrium, waar een groot aantal winkels en horecagelegenheden te vinden zijn. Hier kunnen reizigers terecht voor een snelle hap, een uitgebreide maaltijd of om te winkelen.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels te vinden in de omgeving van Station Rotterdam Alexander. Enkele voorbeelden zijn het Campanile Hotel Rotterdam Oost, het Bastion Hotel Rotterdam Alexander en het Novotel Rotterdam Brainpark. Deze hotels zijn allemaal goed bereikbaar vanaf het station en bieden diverse faciliteiten voor zowel zakelijke als toeristische reizigers. Daarnaast zijn er ook diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden in de omgeving van het station, voor reizigers die op zoek zijn naar een meer persoonlijke en huiselijke sfeer.

Station Rotterdam Alexander is een belangrijk knooppunt in de stad Rotterdam Alexander en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met een rijke geschiedenis, goede verbindingen met zowel trein als metro en diverse parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel zakelijke als toeristische reizigers.

Plaats een reactie