Station Rotterdam Noord

Station Rotterdam Noord is een belangrijk treinstation in de stad Rotterdam, gelegen in het stadsdeel Rotterdam Noord. Het station werd geopend in 1953 en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in het openbaar vervoer van de stad. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Rotterdam Noord werd geopend op 4 oktober 1953 als onderdeel van de Hofpleinlijn, een spoorlijn die Rotterdam met Den Haag verbond. Het station werd ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals Station Utrecht Centraal en Station Rotterdam Centraal. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig, rechthoekig gebouw met een plat dak en grote glazen puien. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid, waarbij het oorspronkelijke ontwerp grotendeels verloren is gegaan.

In 2006 werd de Hofpleinlijn omgebouwd tot een lightrailverbinding, de RandstadRail, die Rotterdam met Den Haag en Zoetermeer verbindt. Hierdoor werd Station Rotterdam Noord een belangrijk knooppunt voor zowel trein- als metroverkeer. In 2010 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere een nieuwe fietsenstalling en een nieuwe stationshal werden gerealiseerd.

Ligging in de stad

Station Rotterdam Noord is gelegen in het stadsdeel Rotterdam Noord, ten noorden van het stadscentrum. Het station ligt aan de Bergweg, een belangrijke verkeersader die het centrum van Rotterdam met de noordelijke wijken verbindt. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, zoals het Liskwartier, het Oude Noorden en het Bergpolder. Ook zijn er diverse parken en groenvoorzieningen in de buurt, zoals het Vroesenpark en het Kralingse Bos.

Station Rotterdam Noord is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Naast de trein- en metroverbindingen zijn er diverse bus- en tramlijnen die het station met de rest van de stad verbinden. Ook met de auto is het station goed bereikbaar, via de nabijgelegen A20 en A13.

Treinen en metro’s

Station Rotterdam Noord wordt bediend door zowel treinen als metro’s. Op het gebied van treinverkeer is het station onderdeel van de zogenaamde Sprinterlijn tussen Rotterdam Centraal en Gouda Goverwelle. Deze lijn wordt geëxploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en biedt een frequente verbinding met onder andere Rotterdam Centraal, Capelle Schollevaar, Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda. De treinen rijden doorgaans vier keer per uur in beide richtingen.

Daarnaast is Station Rotterdam Noord een belangrijk knooppunt voor de RandstadRail, een lightrailverbinding die Rotterdam met Den Haag en Zoetermeer verbindt. De RandstadRail wordt geëxploiteerd door de RET en bestaat uit twee metrolijnen: lijn E (Rotterdam Centraal – Den Haag Centraal) en lijn B (Nesselande – Schiedam Centrum). Beide metrolijnen stoppen op Station Rotterdam Noord en bieden een frequente verbinding met onder andere Rotterdam Centraal, Rotterdam Alexander, Berkel en Rodenrijs, Pijnacker, Zoetermeer en Den Haag.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Rotterdam Noord zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Rondom het station zijn er verschillende straten waar betaald parkeren geldt, zoals de Bergweg, de Vijverhofstraat en de Teilingerstraat. Het tarief voor betaald parkeren varieert per straat en tijdstip, maar ligt over het algemeen tussen de €1,50 en €2,50 per uur. In de avonduren en op zondag is parkeren in veel straten gratis.

Daarnaast zijn er enkele parkeergarages in de buurt van het station, zoals de parkeergarage aan de Schiestraat en de parkeergarage aan de Noorderhavenkade. Deze parkeergarages hanteren doorgaans een lager tarief dan het straatparkeren en bieden de mogelijkheid om voor langere tijd te parkeren.

Fietsenstalling

Station Rotterdam Noord beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de westzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 500 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is 24 uur per dag geopend en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de RET en de NS. Naast de overdekte fietsenstalling zijn er ook diverse fietsklemmen op straatniveau, waar fietsen tijdelijk gestald kunnen worden.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Rotterdam Noord zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Bergweg bevinden zich onder andere een supermarkt, een bakkerij, een drogisterij en diverse kledingwinkels. Ook zijn er enkele horecagelegenheden, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar. In de nabijgelegen wijk het Oude Noorden zijn nog meer winkels en restaurants te vinden, waaronder diverse speciaalzaken en boetiekjes.

Op het station zelf zijn er geen winkels of horecagelegenheden aanwezig. Wel zijn er enkele automaten waar snacks en drankjes gekocht kunnen worden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Rotterdam Noord waar reizigers kunnen overnachten. Op loopafstand van het station bevindt zich bijvoorbeeld het Savoy Hotel Rotterdam, een viersterrenhotel met moderne kamers en diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en een fitnessruimte. Iets verder weg, maar nog steeds op loopafstand, ligt het Van der Valk Hotel Rotterdam-Blijdorp, een groot hotel met ruime kamers, een restaurant, een bar en een wellnesscentrum.

Daarnaast zijn er in het centrum van Rotterdam, op enkele minuten reizen met de trein of metro, nog veel meer hotels te vinden in verschillende prijsklassen en met uiteenlopende faciliteiten.

Station Rotterdam Noord is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van Rotterdam en biedt reizigers diverse mogelijkheden op het gebied van trein- en metroverkeer. Met zijn gunstige ligging in het stadsdeel Rotterdam Noord, de diverse parkeermogelijkheden, de fietsenstalling en de nabijheid van winkels, restaurants en hotels, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen.

Plaats een reactie