Station ‘s-Hertogenbosch Oost

Station ‘s-Hertogenbosch Oost is een belangrijk spoorwegstation in de stad ‘s-Hertogenbosch, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend op 1 juni 1975 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad ‘s-Hertogenbosch Oost, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station ‘s-Hertogenbosch Oost werd geopend op 1 juni 1975 als onderdeel van de spoorlijn Tilburg – Nijmegen. Het station werd gebouwd om de groeiende stad ‘s-Hertogenbosch beter te bedienen en om de druk op het centraal station van ‘s-Hertogenbosch te verminderen. Het station is ontworpen door architect Koen van der Gaast, die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals station Tilburg Universiteit en station Eindhoven Strijp-S.

In de loop der jaren is het station meerdere keren gerenoveerd en uitgebreid om aan de groeiende vraag naar treinvervoer te voldoen. Zo werd in 2000 het aantal sporen uitgebreid van twee naar vier en werd er een nieuwe voetgangersbrug gebouwd om de perrons beter met elkaar te verbinden. In 2013 werd het station opnieuw gerenoveerd, waarbij onder andere de stationshal werd gemoderniseerd en er nieuwe voorzieningen werden toegevoegd, zoals een fietsenstalling en een Kiosk.

Ligging in de stad ‘s-Hertogenbosch Oost

Station ‘s-Hertogenbosch Oost is gelegen in het oostelijke deel van de stad ‘s-Hertogenbosch, in de wijk Oost. De wijk Oost is een levendige en diverse wijk met een mix van woningen, winkels, scholen en bedrijven. Het station ligt op ongeveer 3 kilometer afstand van het centrum van ‘s-Hertogenbosch en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en de auto.

Vanaf het station zijn er goede verbindingen met andere delen van de stad en de regio. Zo zijn er diverse buslijnen die het station verbinden met andere wijken in ‘s-Hertogenbosch, zoals de Maaspoort, de Groote Wielen en het centrum. Daarnaast is er een snelle treinverbinding met het centraal station van ‘s-Hertogenbosch, waardoor reizigers eenvoudig kunnen overstappen op andere treinen en bussen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station ‘s-Hertogenbosch Oost wordt bediend door zowel stoptreinen als sprinters, die zorgen voor goede verbindingen met andere steden en regio’s in Nederland. De belangrijkste treinverbindingen vanaf het station zijn:

  • De stoptrein tussen Tilburg Universiteit en Nijmegen, die onder andere stopt in Oss, Wijchen en Nijmegen Dukenburg.
  • De sprinter tussen ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven, die onder andere stopt in Vught, Boxtel en Best.
  • De sprinter tussen ‘s-Hertogenbosch en Deurne, die onder andere stopt in Helmond en Venray.

Daarnaast zijn er tijdens de spits extra treinen die het station bedienen, zoals de intercity tussen ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen en de intercity tussen ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven.

Parkeermogelijkheden

In de buurt van station ‘s-Hertogenbosch Oost zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Zo is er een parkeerterrein aan de oostzijde van het station, waar reizigers tegen betaling kunnen parkeren. Daarnaast zijn er in de omliggende straten beperkte parkeermogelijkheden, waarbij in sommige gevallen gebruik moet worden gemaakt van een parkeervergunning of een parkeerschijf.

Voor reizigers die langere tijd willen parkeren, is het aan te raden om gebruik te maken van de P+R-terreinen in de buurt van het station. Deze terreinen bieden goedkope parkeermogelijkheden en zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Fietsenstalling

Station ‘s-Hertogenbosch Oost beschikt over een overdekte en bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de oostzijde van het station en is dagelijks geopend vanaf een half uur voor de eerste trein tot een half uur na de laatste trein. Daarnaast zijn er rondom het station diverse onbewaakte fietsenrekken waar reizigers hun fiets kunnen stallen.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station ‘s-Hertogenbosch Oost zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Zo zijn er in de stationshal een Kiosk en een Broodzaak gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle snack, een kop koffie of een broodje. In de buurt van het station zijn er daarnaast diverse supermarkten, zoals een Albert Heijn en een Jumbo, waar reizigers hun dagelijkse boodschappen kunnen doen.

Op loopafstand van het station zijn er diverse horecagelegenheden te vinden, zoals cafés, restaurants en afhaalzaken. Enkele voorbeelden zijn Café Bar Le Duc, Restaurant Taste! en Snackbar De Oostpoort. Daarnaast zijn er in het centrum van ‘s-Hertogenbosch, dat op ongeveer 3 kilometer afstand van het station ligt, nog veel meer restaurants, cafés en winkels te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van station ‘s-Hertogenbosch Oost waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel Campanile ‘s-Hertogenbosch, gelegen op ongeveer 2 kilometer afstand van het station.
  • Van der Valk Hotel ‘s-Hertogenbosch – Vught, gelegen op ongeveer 3 kilometer afstand van het station.
  • Hotel Jo van den Bosch, gelegen in het centrum van ‘s-Hertogenbosch op ongeveer 3 kilometer afstand van het station.

Daarnaast zijn er in het centrum van ‘s-Hertogenbosch nog veel meer hotels en bed & breakfasts te vinden, die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer vanaf station ‘s-Hertogenbosch Oost.

Station ‘s-Hertogenbosch Oost is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met andere steden en regio’s in Nederland. Met diverse voorzieningen, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt, is het station een prettige plek voor reizigers om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie