Station ‘s-Hertogenbosch

Station ‘s-Hertogenbosch, ook wel bekend als station Den Bosch, is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad ‘s-Hertogenbosch, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend in 1868 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van Station ‘s-Hertogenbosch

Station ‘s-Hertogenbosch werd geopend op 4 juni 1868 als onderdeel van de spoorlijn Utrecht – Boxtel, aangelegd door de Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode en had een neoclassicistische stijl. In 1896 werd het station uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe stationskap. In 1944 werd het stationsgebouw zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het gebouw provisorisch hersteld.

In 1995 werd besloten om het oude stationsgebouw te vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Het nieuwe station werd ontworpen door architect Rob Steenhuis en opende in 1998. Het gebouw heeft een opvallende, golvende dakconstructie en is voorzien van veel glas, waardoor het een lichte en open uitstraling heeft. In 2017 werd het station verder gemoderniseerd en uitgebreid met onder andere een nieuwe stationshal, een fietsenstalling en een parkeergarage.

Ligging in de stad ‘s-Hertogenbosch

Station ‘s-Hertogenbosch is gelegen aan de westkant van de stad, op ongeveer 1 kilometer afstand van het historische stadscentrum. Het station ligt aan de rand van de wijk Boschveld en grenst aan de wijken West en Paleiskwartier. Het station is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de trein als met de bus. Vanaf het station vertrekken er diverse buslijnen naar verschillende delen van de stad en omliggende plaatsen. Ook zijn er diverse taxistandplaatsen bij het station te vinden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station ‘s-Hertogenbosch is een belangrijk spoorwegknooppunt en wordt bediend door zowel intercity- als stoptreinen. Er zijn directe verbindingen met onder andere Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Oss, Zaltbommel en Geldermalsen. Daarnaast zijn er ook internationale treinverbindingen, zoals de Intercity Brussel die stopt op station ‘s-Hertogenbosch en verder rijdt naar België.

De treinen op station ‘s-Hertogenbosch worden voornamelijk verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS), maar ook Arriva verzorgt enkele treindiensten van en naar het station. In totaal zijn er zeven perrons en dertien sporen op het station, waardoor er voldoende capaciteit is voor de vele treinen die dagelijks het station aandoen.

Parkeermogelijkheden

Rondom station ‘s-Hertogenbosch zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Direct naast het station bevindt zich de parkeergarage Paleiskwartier, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Deze parkeergarage heeft een capaciteit van ruim 1.000 parkeerplaatsen en is 24 uur per dag geopend. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station nog enkele andere parkeergarages en parkeerterreinen te vinden, zoals de parkeergarage Stationsplein en het parkeerterrein Maijweg.

Voor reizigers die gebruik willen maken van Park & Ride (P+R) zijn er ook mogelijkheden in de buurt van station ‘s-Hertogenbosch. Zo is er een P+R-terrein bij station ‘s-Hertogenbosch Oost, op ongeveer 2,5 kilometer afstand van het hoofdstation. Vanaf dit P+R-terrein rijden er regelmatig bussen naar station ‘s-Hertogenbosch.

Fietsenstalling

Station ‘s-Hertogenbosch beschikt over een grote, overdekte fietsenstalling met ruimte voor meer dan 4.000 fietsen. De fietsenstalling is gratis en 24 uur per dag toegankelijk. Daarnaast zijn er ook diverse fietskluizen te huur voor reizigers die hun fiets extra veilig willen stallen. In de fietsenstalling is tevens een fietsenwinkel aanwezig, waar fietsen gerepareerd kunnen worden en fietsaccessoires gekocht kunnen worden.

Restaurants en winkels

In en rondom station ‘s-Hertogenbosch zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn onder andere een Albert Heijn To Go, een Starbucks, een Smullers en een Broodzaak gevestigd. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station nog diverse andere eetgelegenheden en winkels te vinden, zoals een Jumbo supermarkt, een HEMA en diverse lokale horecagelegenheden.

Hotels in de buurt

Voor reizigers die willen overnachten in de buurt van station ‘s-Hertogenbosch zijn er diverse hotels te vinden. Op loopafstand van het station bevinden zich onder andere het Van der Valk Hotel ‘s-Hertogenbosch – Vught, het Mövenpick Hotel ‘s-Hertogenbosch en het Bossche Suites Stationsweg. Daarnaast zijn er in het stadscentrum van ‘s-Hertogenbosch nog diverse andere hotels en bed & breakfasts te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn met het openbaar vervoer of te voet vanaf het station.

Station ‘s-Hertogenbosch is een belangrijk en modern spoorwegknooppunt met een rijke geschiedenis. Het station biedt uitstekende verbindingen met de rest van Nederland en België, en is goed bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Met diverse parkeermogelijkheden, een grote fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt, is station ‘s-Hertogenbosch een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad ‘s-Hertogenbosch en de omliggende regio.

Plaats een reactie