Station Santpoort Noord

Station Santpoort Noord is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Santpoort-Noord, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 1 mei 1957 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Santpoort-Noord, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Santpoort Noord gaat terug tot de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het station werd geopend op 1 mei 1957 als onderdeel van de spoorlijn Haarlem – Uitgeest. Deze spoorlijn werd aangelegd om de verbinding tussen Haarlem en Alkmaar te verbeteren en om de reistijd tussen deze steden te verkorten. Het station werd ontworpen door architect Koen van der Gaast, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals Station Eindhoven en Station Amersfoort.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1984 de spoorlijn geëlektrificeerd, waardoor er elektrische treinen konden gaan rijden tussen Haarlem en Uitgeest. In 2000 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw uiterlijk. Hierbij werd onder andere de stationshal vernieuwd en werden er liften geplaatst om het station beter toegankelijk te maken voor mindervaliden.

Ligging in de stad Santpoort-Noord

Station Santpoort Noord is gelegen in het noorden van de plaats Santpoort-Noord, vlakbij de grens met de gemeente Velsen. Het station ligt aan de spoorlijn Haarlem – Uitgeest en wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Vanaf het station is het ongeveer 20 minuten lopen naar het centrum van Santpoort-Noord, waar diverse winkels en horecagelegenheden te vinden zijn.

In de directe omgeving van het station zijn diverse voorzieningen te vinden, zoals een supermarkt, een bakkerij en een snackbar. Daarnaast zijn er enkele bedrijven gevestigd in de buurt van het station, zoals een autogarage en een kantoorpand. Het station is ook een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de natuur in de omgeving, zoals het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de duinen langs de kust.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Santpoort Noord wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en er stoppen zowel stoptreinen als sprinters op het station. De belangrijkste verbindingen vanaf het station zijn richting Haarlem, Amsterdam, Alkmaar en Uitgeest. In de spits rijden er extra treinen om de grote hoeveelheid reizigers te kunnen vervoeren.

De dienstregeling van de treinen op Station Santpoort Noord is als volgt:

 • Stoptrein (serie 4800) richting Haarlem en Amsterdam Centraal, 2x per uur
 • Stoptrein (serie 4800) richting Uitgeest en Alkmaar, 2x per uur
 • Sprinter (serie 14800) richting Haarlem en Amsterdam Centraal, 2x per uur in de spits
 • Sprinter (serie 14800) richting Uitgeest en Alkmaar, 2x per uur in de spits

Naast de treinen zijn er ook enkele buslijnen die stoppen bij Station Santpoort Noord, waardoor het station goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Santpoort Noord zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station is een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s en is voornamelijk bedoeld voor reizigers die met de trein verder reizen. Daarnaast zijn er in de omliggende straten enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn beperkt en vaak bezet door bewoners van de omliggende woningen.

Reizigers die met de auto naar het station komen, kunnen het beste gebruikmaken van het parkeerterrein aan de noordzijde van het station. Hier is doorgaans voldoende parkeergelegenheid en het is gratis.

Fietsenstalling

Bij Station Santpoort Noord is een fietsenstalling aanwezig waar reizigers hun fiets kunnen stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling is gelegen aan de noordzijde van het station en biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen. De stalling is onbewaakt, maar er zijn wel camera’s aanwezig voor de veiligheid van de gestalde fietsen. Het gebruik van de fietsenstalling is gratis.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Santpoort Noord zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een supermarkt, een bakkerij en een snackbar op loopafstand van het station. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kunnen reizigers terecht in het centrum van Santpoort-Noord, dat op ongeveer 20 minuten lopen van het station ligt.

Enkele restaurants en cafés in de buurt van het station zijn:

 • Eetcafé De Wildeman
 • Snackbar De Santpoortse Verleiding
 • Restaurant De Santpoortse Dreef
 • Café Bartje

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Santpoort Noord waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

 • Hotel Duin & Kruidberg
 • Hotel De Weyman
 • Bed & Breakfast Villa Zomerdijk
 • Bed & Breakfast De Zonnehoed

Deze accommodaties liggen op enige afstand van het station, maar zijn goed bereikbaar met de fiets, de auto of het openbaar vervoer. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kunnen reizigers terecht in de nabijgelegen steden Haarlem en IJmuiden.

Station Santpoort Noord is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen en faciliteiten voor een comfortabele reis. Met de trein, de auto of de fiets is het station goed bereikbaar en in de omgeving zijn diverse winkels, horecagelegenheden en accommodaties te vinden.

Plaats een reactie