Station Santpoort Zuid

Station Santpoort Zuid is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Santpoort-Zuid, gelegen in de provincie Noord-Holland. Het station werd geopend op 1 mei 1957 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Santpoort-Zuid, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Santpoort Zuid gaat terug tot de jaren ’50 van de vorige eeuw. Het station werd geopend op 1 mei 1957 als onderdeel van de spoorlijn Haarlem – Uitgeest. Deze spoorlijn werd aangelegd om de verbinding tussen Haarlem en Alkmaar te verbeteren en om de druk op de bestaande spoorlijn tussen Haarlem en Alkmaar via Beverwijk te verminderen. Het station werd ontworpen door architect Koen van der Gaast, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals Station Amersfoort en Station Eindhoven.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen doorgevoerd op en rond het station. Zo werd in 1984 de spoorlijn tussen Santpoort Noord en IJmuiden opgeheven, waardoor Station Santpoort Zuid het eindpunt werd van de zogenaamde IJmondlijn. In 1996 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudiger gebouw. In 2005 werd de spoorlijn tussen Santpoort Noord en IJmuiden omgebouwd tot een busbaan, waardoor de treinverbinding met IJmuiden definitief verdween.

Ligging in de stad Santpoort-Zuid

Station Santpoort Zuid is gelegen in het zuidelijke deel van de plaats Santpoort, dat deel uitmaakt van de gemeente Velsen. Het station ligt aan de rand van een woonwijk en wordt omgeven door groen. Aan de westzijde van het station bevindt zich het natuurgebied Duin en Kruidberg, dat onderdeel is van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Aan de oostzijde van het station ligt de woonwijk Santpoort-Zuid, met diverse winkels en horecagelegenheden op loopafstand.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Santpoort Zuid wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinseries op het traject Haarlem – Uitgeest, namelijk de Sprinter-serie 4800 en de Intercity-serie 3400. De Sprinter-serie 4800 rijdt tussen Haarlem en Uitgeest en stopt op alle tussengelegen stations, waaronder Station Santpoort Zuid. De Intercity-serie 3400 rijdt tussen Haarlem en Alkmaar en stopt niet op Station Santpoort Zuid.

De treinen rijden doorgaans twee keer per uur in beide richtingen. In de spitsuren kan de frequentie oplopen tot vier treinen per uur. De reistijd van Station Santpoort Zuid naar Haarlem bedraagt ongeveer 10 minuten, terwijl de reistijd naar Uitgeest ongeveer 20 minuten bedraagt.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Santpoort Zuid zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de oostzijde van het station, aan de Willem de Zwijgerlaan, bevindt zich een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er in de omliggende straten ook gratis parkeerplaatsen te vinden. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Santpoort Zuid beschikt over een fietsenstalling aan de oostzijde van het station, aan de Willem de Zwijgerlaan. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis stallen. De fietsenstalling is niet bewaakt, maar er is wel cameratoezicht aanwezig. Het is aan te raden om je fiets goed op slot te zetten en eventueel gebruik te maken van een extra slot om diefstal te voorkomen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Santpoort Zuid zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een supermarkt, een bakker, een slager en een drogisterij. Daarnaast zijn er enkele cafés en restaurants in de buurt, waar je terecht kunt voor een kop koffie, een lunch of een diner. Enkele voorbeelden zijn Eetcafé De Wildeman, Restaurant Villa Westend en Brasserie De Bank.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de omgeving van Station Santpoort Zuid waar je kunt overnachten. Op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station ligt Landgoed Duin & Kruidberg, een luxe hotel gevestigd in een historisch landhuis. Dit hotel beschikt over diverse faciliteiten, zoals een restaurant, een bar, een terras en een wellnesscentrum. Een andere optie is Hotel Herbergier, gelegen op ongeveer 2 kilometer afstand van het station. Dit kleinschalige hotel biedt eenvoudige kamers en een gezellige sfeer.

Station Santpoort Zuid is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Of je nu op doorreis bent of een bezoek brengt aan de stad Santpoort-Zuid en haar omgeving, Station Santpoort Zuid is een uitstekend startpunt voor je reis.

Plaats een reactie