Station Sassenheim

Station Sassenheim is een relatief jong treinstation in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, gelegen in de stad Sassenheim. Het station werd geopend op 9 december 2011 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Sassenheim, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Sassenheim begint in de jaren ’90, toen er plannen werden gemaakt voor een nieuw station tussen Leiden en Schiphol. Dit station zou de bereikbaarheid van de Bollenstreek, waar Sassenheim onderdeel van is, moeten verbeteren. In 2005 werd het plan voor het station goedgekeurd en in 2009 werd begonnen met de bouw. Het station werd uiteindelijk op 9 december 2011 geopend door de toenmalige staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma. Sinds de opening is het station een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en heeft het bijgedragen aan de economische groei van Sassenheim en omgeving.

Ligging in de stad Sassenheim

Station Sassenheim is gelegen aan de westkant van de stad, vlakbij de A44. Het station ligt aan de spoorlijn Schiphollijn, die loopt van Schiphol naar Leiden en verder naar Den Haag en Rotterdam. De ligging van het station is gunstig voor zowel inwoners van Sassenheim als voor reizigers uit omliggende plaatsen zoals Lisse, Noordwijkerhout en Voorhout. Vanaf het station is het centrum van Sassenheim goed bereikbaar, zowel te voet als met de fiets of het openbaar vervoer. Ook de nabijgelegen bedrijventerreinen zijn goed bereikbaar vanaf het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Op Station Sassenheim stoppen zowel intercity’s als sprinters. De intercity’s rijden tussen Den Haag Centraal en Schiphol, en tussen Leiden Centraal en Schiphol. De sprinters rijden tussen Den Haag Centraal en Hoofddorp, en tussen Leiden Centraal en Hoofddorp. Hierdoor is er een goede verbinding met zowel de Randstad als met de luchthaven Schiphol. In de spits rijden de treinen op dit traject vier keer per uur, buiten de spits twee keer per uur. Op zaterdag en zondag rijden de treinen eveneens twee keer per uur.

Parkeermogelijkheden

Station Sassenheim beschikt over een ruime parkeergarage met 300 parkeerplaatsen, waar reizigers gratis kunnen parkeren. De parkeergarage is gelegen aan de noordzijde van het station en is 24 uur per dag geopend. Daarnaast zijn er nog enkele parkeerplaatsen aan de zuidzijde van het station, eveneens gratis. Door de ruime parkeermogelijkheden is het station ook aantrekkelijk voor reizigers uit omliggende plaatsen die met de auto naar het station komen.

Fietsenstalling

Naast de parkeermogelijkheden voor auto’s is er ook een fietsenstalling aanwezig bij Station Sassenheim. Deze fietsenstalling is gelegen aan de zuidzijde van het station en biedt plaats aan ongeveer 600 fietsen. De fietsenstalling is overdekt en afgesloten, waardoor fietsen veilig gestald kunnen worden. Het gebruik van de fietsenstalling is gratis.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Sassenheim zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een vestiging van supermarktketen Albert Heijn, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele eetgelegenheden, zoals een pizzeria en een Chinees-Indisch restaurant. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kunnen reizigers terecht in het centrum van Sassenheim, dat op ongeveer 15 minuten lopen van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Sassenheim waar reizigers kunnen overnachten. Een van deze hotels is Hotel Van der Valk Sassenheim-Leiden, dat op ongeveer 1 kilometer van het station ligt. Dit hotel beschikt over ruime kamers, een restaurant en een fitnessruimte. Daarnaast zijn er enkele bed & breakfasts in de omgeving van het station, zoals Bed & Breakfast Sassenheim en Bed & Breakfast De Oude Pastorie. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kunnen reizigers terecht in de nabijgelegen steden Leiden en Noordwijk.

Station Sassenheim is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de Bollenstreek en biedt goede verbindingen met de Randstad en Schiphol. Met ruime parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en diverse voorzieningen in de buurt is het station een aantrekkelijke locatie voor zowel inwoners van Sassenheim als voor reizigers uit omliggende plaatsen.

Plaats een reactie