Station Schagen

Station Schagen is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Noord-Hollandse stad Schagen. Het station werd geopend op 20 december 1865 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Schagen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Schagen werd geopend op 20 december 1865 als onderdeel van de spoorlijn tussen Alkmaar en Den Helder, aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardontwerp van de HIJSM, dat op meerdere stations langs de lijn werd toegepast. In 1898 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw ontwerp van architect D.A.N. Margadant, die ook verantwoordelijk was voor de stationsgebouwen van Haarlem, Den Helder en Hoorn.

In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan. Zo werd in 1959 het goederenvervoer op het station beëindigd en werd het goederenemplacement omgebouwd tot parkeerterrein. In 1980 werd het stationsgebouw gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe stationshal en een fietsenstalling. In 2000 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de perrons werden verhoogd en de overkapping werd vernieuwd.

Ligging in de stad Schagen

Station Schagen is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum, op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en culturele instellingen. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse bushaltes, waarvandaan bussen vertrekken naar bestemmingen in de regio.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Schagen wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en is onderdeel van de spoorlijn tussen Alkmaar en Den Helder. Er vertrekken en arriveren zowel stoptreinen als intercity’s op het station. De stoptreinen verbinden Schagen met stations als Alkmaar, Heerhugowaard, Anna Paulowna en Den Helder. De intercity’s rijden tussen Schagen en Nijmegen, met tussenstops in onder andere Alkmaar, Amsterdam, Utrecht en Arnhem.

Op werkdagen rijden de treinen overdag vier keer per uur in beide richtingen, waarvan twee keer per uur een stoptrein en twee keer per uur een intercity. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen twee keer per uur in beide richtingen, waarvan één keer per uur een stoptrein en één keer per uur een intercity.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Schagen zijn diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse openbare parkeerplaatsen en parkeergarages, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar.

Fietsenstalling

Station Schagen beschikt over een overdekte en bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets gratis kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en biedt plaats aan ruim 1.000 fietsen. Daarnaast zijn er rondom het station diverse onbewaakte fietsenrekken aanwezig, waar reizigers hun fiets op eigen risico kunnen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Schagen zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een stationskiosk, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een krant. Op loopafstand van het station zijn diverse restaurants, cafés en lunchrooms te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor een maaltijd of een drankje.

Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse winkels te vinden, waaronder supermarkten, kledingwinkels en speciaalzaken. Het winkelgebied van Schagen is op loopafstand van het station en biedt een gevarieerd aanbod aan winkels en horecagelegenheden.

Hotels in de buurt

Reizigers die op zoek zijn naar een overnachtingsmogelijkheid in de buurt van Station Schagen hebben diverse opties. In de directe omgeving van het station zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden, variërend van eenvoudige accommodaties tot luxere hotels. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse vakantieparken en campings te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor een langer verblijf in de regio.

Station Schagen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de regio en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met een rijke geschiedenis, een centrale ligging in de stad en een goede bereikbaarheid met de auto, fiets en het openbaar vervoer, is het station een belangrijke schakel in het vervoer van en naar Schagen en de omliggende regio.

Plaats een reactie