Station Scheemda

Station Scheemda is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Groningen, gelegen in de stad Scheemda. Het station werd geopend op 1 mei 1868 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt.

Geschiedenis van het station

Station Scheemda werd geopend op 1 mei 1868 als onderdeel van de spoorlijn Harlingen – Nieuweschans, aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (MESS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 3e klasse, ontworpen door architect Karel Hendrik van Brederode. Dit gebouw werd in 1895 vervangen door een nieuw stationsgebouw van het type SS 4e klasse, ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw is in 1973 gesloopt en vervangen door een eenvoudig, functioneel gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1910 een verbindingsboog aangelegd tussen de spoorlijn Harlingen – Nieuweschans en de spoorlijn Zuidbroek – Delfzijl, waardoor treinen vanuit Groningen rechtstreeks naar Delfzijl konden rijden zonder kop te maken in Zuidbroek. In 1953 werd de spoorlijn geëlektrificeerd en in 1973 werd het goederenvervoer op het station beëindigd.

Ligging in de stad Scheemda

Station Scheemda ligt aan de westkant van de stad, op ongeveer 1 kilometer van het centrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en te voet. De Stationsstraat verbindt het station met het centrum van Scheemda en de omliggende wijken. Aan de noordzijde van het station ligt de wijk Nieuw-Scheemda, terwijl aan de zuidzijde de wijk Eexta ligt. Beide wijken zijn goed bereikbaar vanaf het station.

Treinen op station Scheemda

Station Scheemda wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva. Er zijn twee treindiensten die het station aandoen:

  • Serie 20100 (stoptrein): Groningen – Winschoten – Bad Nieuweschans – Leer (Ostfriesl)
  • Serie 37500 (stoptrein): Groningen – Delfzijl

De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen één keer per uur. De reistijd van station Scheemda naar Groningen bedraagt ongeveer 30 minuten, terwijl de reistijd naar Delfzijl ongeveer 45 minuten bedraagt.

Parkeermogelijkheden

Aan de voorzijde van het station is een ruime parkeerplaats aanwezig, waar gratis geparkeerd kan worden. Deze parkeerplaats biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s en is doorgaans voldoende om aan de parkeerbehoefte van reizigers te voldoen. In de directe omgeving van het station zijn ook enkele parkeerplaatsen op straat beschikbaar, maar deze zijn beperkt in aantal.

Fietsenstalling

Station Scheemda beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze stalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen aanwezig op het stationsplein, voor reizigers die hun fiets kort willen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Scheemda zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, op loopafstand van het station, zijn enkele cafés en restaurants gevestigd. In het centrum van Scheemda, op ongeveer 1 kilometer van het station, is een groter aanbod aan winkels en horeca te vinden. Hier zijn onder andere een supermarkt, bakker, slager, drogist en diverse kledingwinkels gevestigd.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van station Scheemda. Op ongeveer 1 kilometer van het station ligt Hotel Restaurant In den Stallen, gevestigd in een voormalige boerderij. Dit hotel beschikt over 10 kamers en een restaurant. Op ongeveer 2 kilometer van het station ligt Bed & Breakfast De Eexter, gevestigd in een voormalige pastorie. Deze B&B beschikt over 4 kamers en een gezamenlijke woonkamer en keuken. In de nabijgelegen stad Winschoten, op ongeveer 5 kilometer van station Scheemda, zijn nog enkele andere hotels en B&B’s te vinden.

Station Scheemda is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de provincie Groningen en biedt goede verbindingen met de omliggende steden en dorpen. Met voldoende parkeergelegenheid, een fietsenstalling en diverse voorzieningen in de buurt is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen voor reizigers.

Plaats een reactie