Station Schiphol Airport

Station Schiphol Airport is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnetwerk en speelt een cruciale rol in de bereikbaarheid van de luchthaven Schiphol. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Schiphol Airport, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Schiphol Airport gaat terug tot 1978, toen het station werd geopend als onderdeel van de Schiphollijn. Deze spoorlijn werd aangelegd om de luchthaven beter bereikbaar te maken voor reizigers vanuit Amsterdam en Den Haag. Het oorspronkelijke station bevond zich bovengronds, maar in 1995 werd het huidige ondergrondse station geopend. Dit station is ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel en ligt direct onder de luchthaventerminal, waardoor reizigers eenvoudig en snel kunnen overstappen tussen trein en vliegtuig.

In de loop der jaren is het station meerdere malen uitgebreid en gemoderniseerd om de groeiende stroom reizigers te kunnen verwerken. Zo werd in 2003 een vierde perron in gebruik genomen en zijn er in 2016 extra roltrappen en liften geplaatst om de doorstroming te verbeteren. In 2020 werd bekendgemaakt dat het station opnieuw zal worden uitgebreid, met onder andere een nieuwe entree en een grotere stationshal. Deze werkzaamheden zullen naar verwachting in 2025 zijn afgerond.

Ligging in de stad Schiphol Airport

Station Schiphol Airport is gelegen in de gemeente Haarlemmermeer, direct onder de luchthaventerminal van Schiphol. De ligging van het station is zeer gunstig voor reizigers die met het openbaar vervoer naar de luchthaven willen reizen. Vanuit het station is het slechts enkele minuten lopen naar de vertrek- en aankomsthallen van de luchthaven. Bovendien is het station goed bereikbaar vanuit omliggende steden zoals Amsterdam, Haarlem, Leiden en Den Haag.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Schiphol Airport wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er zijn directe verbindingen met onder andere Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal, Leiden Centraal en Lelystad Centrum. Daarnaast zijn er internationale treinverbindingen met bestemmingen in België, Duitsland en Frankrijk. Zo rijdt de hogesnelheidstrein Thalys vanuit Schiphol naar onder andere Brussel en Parijs, en is er een directe verbinding met de Duitse stad Düsseldorf.

Naast de treinverbindingen is Station Schiphol Airport ook een belangrijk knooppunt voor het busvervoer. Verschillende buslijnen van onder andere Connexxion, GVB en EBS verbinden het station met omliggende steden en dorpen. Ook zijn er speciale Schiphol Sternet-buslijnen die de luchthaven verbinden met omliggende bedrijventerreinen en kantoorlocaties.

Parkeermogelijkheden

Voor reizigers die met de auto naar Station Schiphol Airport willen komen, zijn er diverse parkeermogelijkheden in de buurt van het station. De luchthaven beschikt over verschillende parkeergarages en parkeerterreinen, waarvan sommige op loopafstand van het station liggen. Zo zijn er kortparkeerplaatsen bij de terminal (P1 en P2) voor het ophalen en wegbrengen van reizigers, en zijn er langparkeerplaatsen (P3 en P4) voor reizigers die langer willen parkeren. Daarnaast zijn er diverse parkeeraanbieders in de omgeving van Schiphol die shuttle- of valetdiensten aanbieden.

Fietsenstalling

Station Schiphol Airport beschikt over een bewaakte fietsenstalling waar reizigers hun fiets kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de zuidzijde van de luchthaventerminal en is 24 uur per dag geopend. Het stallen van een fiets is gratis voor de eerste 24 uur, daarna geldt er een tarief van €1,50 per dag. Naast de bewaakte fietsenstalling zijn er ook onbewaakte fietsenrekken in de omgeving van het station.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Schiphol Airport zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de luchthaventerminal bevinden zich onder andere fastfoodrestaurants, koffiebars en broodjeszaken. Daarnaast zijn er verschillende winkels waar reizigers terecht kunnen voor onder andere kleding, elektronica, boeken en souvenirs. Ook zijn er enkele supermarkten in de terminal gevestigd, waar reizigers hun dagelijkse boodschappen kunnen doen.

Hotels in de buurt

Er zijn verschillende hotels in de directe omgeving van Station Schiphol Airport waar reizigers kunnen overnachten. Enkele bekende hotelketens zoals Sheraton, Hilton en CitizenM hebben een vestiging op loopafstand van het station. Daarnaast zijn er diverse andere hotels in de omgeving van de luchthaven, die vaak een gratis shuttleservice aanbieden van en naar het station. Voor reizigers die een kort verblijf op Schiphol hebben, is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een zogenaamd transit hotel, gelegen in de terminal achter de paspoortcontrole.

Station Schiphol Airport is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnetwerk en speelt een cruciale rol in de bereikbaarheid van de luchthaven Schiphol. Met zijn gunstige ligging, uitgebreide trein- en busverbindingen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt, is het station een ideale locatie voor zowel nationale als internationale reizigers.

Plaats een reactie