Station Sliedrecht Baanhoek

Station Sliedrecht Baanhoek is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Sliedrecht, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 16 juli 1885 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Sliedrecht Baanhoek, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Sliedrecht Baanhoek werd geopend op 16 juli 1885 als onderdeel van de MerwedeLingelijn, een spoorlijn die loopt tussen Dordrecht en Geldermalsen. Het station werd gebouwd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) en was oorspronkelijk bedoeld als een halte voor de stoomtram. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en gemoderniseerd. Zo werd in 1955 het oorspronkelijke stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. In 2008 werd het station opnieuw gemoderniseerd en kreeg het een nieuw uiterlijk, passend bij de moderne uitstraling van de MerwedeLingelijn.

Ligging in de stad Sliedrecht Baanhoek

Station Sliedrecht Baanhoek is gelegen in het noordwesten van de plaats Sliedrecht, aan de Baanhoekweg. Het station ligt op loopafstand van diverse woonwijken, waardoor het goed bereikbaar is voor de inwoners van Sliedrecht. Daarnaast ligt het station op korte afstand van diverse bedrijventerreinen, waardoor het ook voor forenzen een belangrijk knooppunt is. In de directe omgeving van het station zijn diverse voorzieningen te vinden, zoals een supermarkt, een bakkerij en enkele horecagelegenheden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Sliedrecht Baanhoek wordt bediend door de treinen van de MerwedeLingelijn, die wordt geëxploiteerd door Qbuzz onder de naam R-net. De treinen rijden op werkdagen overdag vier keer per uur tussen Dordrecht en Geldermalsen, waarbij er in de spits extra treinen rijden tussen Dordrecht en Gorinchem. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen twee keer per uur. De reistijd vanaf Station Sliedrecht Baanhoek naar Dordrecht bedraagt ongeveer 15 minuten, terwijl de reistijd naar Geldermalsen ongeveer 50 minuten bedraagt.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Sliedrecht Baanhoek zijn diverse parkeermogelijkheden te vinden. Aan de Baanhoekweg, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats aanwezig waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omliggende straten diverse parkeerplaatsen te vinden, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het in de spitsuren druk kan zijn en dat het soms lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Bij Station Sliedrecht Baanhoek is een overdekte fietsenstalling aanwezig, waar reizigers gratis gebruik van kunnen maken. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is voorzien van verlichting en camerabewaking. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen aanwezig, waar reizigers tegen betaling hun fiets veilig kunnen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Sliedrecht Baanhoek zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een supermarkt op loopafstand van het station, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er enkele cafetaria’s en snackbars in de buurt, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap. Voor een uitgebreidere maaltijd zijn er diverse restaurants te vinden in het centrum van Sliedrecht, dat op ongeveer 10 minuten fietsen van het station ligt.

Hotels in de buurt

Hoewel er in de directe omgeving van Station Sliedrecht Baanhoek geen hotels te vinden zijn, zijn er in de nabije omgeving wel enkele overnachtingsmogelijkheden. Zo zijn er in het centrum van Sliedrecht enkele bed & breakfasts te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor een overnachting. Daarnaast zijn er in de omliggende plaatsen, zoals Dordrecht en Papendrecht, diverse hotels te vinden. Deze zijn goed bereikbaar met de trein of met de auto.

Station Sliedrecht Baanhoek is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio Sliedrecht en biedt diverse voorzieningen voor zowel forenzen als recreatieve reizigers. Met de treinen van de MerwedeLingelijn zijn diverse bestemmingen in de regio eenvoudig en snel te bereiken, waardoor het station een belangrijke rol speelt in het openbaar vervoer in de regio.

Plaats een reactie