Station Soest Zuid

Station Soest Zuid is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad Soest, gelegen in de provincie Utrecht. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Soest Zuid, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Soest Zuid werd geopend op 27 juni 1898 als onderdeel van de spoorlijn Den Dolder – Baarn, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1910 werd vervangen door een nieuw, groter gebouw van baksteen. Dit gebouw werd ontworpen door architect C. Douma en had een wachtkamer, een loket en een woning voor de stationschef.

In de loop der jaren werd het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid. Zo werd in 1927 het perron verlengd en in 1938 werd een extra spoor aangelegd voor goederenvervoer. In 1974 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudigere constructie, die in 2006 opnieuw werd vervangen door het huidige stationsgebouw. Dit moderne gebouw is ontworpen door architectenbureau Movares en bestaat uit een glazen pui met een opvallende houten luifel.

Ligging in de stad Soest Zuid

Station Soest Zuid is gelegen in het zuidelijke deel van de stad Soest, aan de spoorlijn Den Dolder – Baarn. Het station ligt op loopafstand van diverse woonwijken, waaronder de wijk Soestdijk, en is goed bereikbaar met de auto en de fiets. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, restaurants en scholen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Soest Zuid wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de trajecten Utrecht Centraal – Baarn en Amersfoort – Baarn. Deze treinen stoppen ook op de andere stations langs de spoorlijn, zoals station Soest, station Den Dolder en station Baarn. De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen en in de avonduren en in het weekend één keer per uur. De reistijd van station Soest Zuid naar Utrecht Centraal bedraagt ongeveer 30 minuten en naar Amersfoort ongeveer 20 minuten.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Soest Zuid zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Eikenlaan. Aan de zuidzijde van het station, aan de Bosstraat, zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en woonwijken diverse mogelijkheden om de auto te parkeren, al kan het hier soms lastig zijn om een vrije parkeerplaats te vinden.

Fietsenstalling

Station Soest Zuid beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station, naast het parkeerterrein. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er aan de zuidzijde van het station, aan de Bosstraat, enkele fietsklemmen beschikbaar voor het stallen van fietsen. Het is ook mogelijk om een OV-fiets te huren bij station Soest Zuid. Hiervoor is een OV-fietsabonnement nodig, dat kan worden aangevraagd via de website van de NS.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Soest Zuid zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station, aan de Eikenlaan, bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een bakker, een drogisterij en een bloemenwinkel. Aan de zuidzijde van het station, aan de Bosstraat, zijn er enkele horecagelegenheden, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een snackbar. In de omliggende woonwijken zijn er ook diverse andere winkels en eetgelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van station Soest Zuid waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station bevindt zich Hotel Het Witte Huis, een viersterrenhotel met 42 kamers, een restaurant en diverse vergaderfaciliteiten. Op ongeveer 2 kilometer afstand van het station ligt Bed & Breakfast Paleis Soestdijk, gevestigd in een monumentaal pand uit 1880. Dit kleinschalige bed & breakfast biedt vier kamers en een gezamenlijke woonkamer en keuken. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden, zoals Baarn en Amersfoort, diverse andere hotels en accommodaties te vinden.

Station Soest Zuid is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad Soest en biedt reizigers diverse voorzieningen en faciliteiten. Met zijn centrale ligging, goede bereikbaarheid en nabijheid van diverse winkels, restaurants en accommodaties is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel forenzen als toeristen.

Plaats een reactie