Station Soest

Station Soest is een spoorwegstation in de Nederlandse gemeente Soest, gelegen aan de enkelsporige spoorlijn Den Dolder – Baarn. Het station werd geopend op 27 juni 1898 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Soest, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Soest

De spoorlijn Den Dolder – Baarn, waar Station Soest aan ligt, werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS) en geopend op 27 juni 1898. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het standaardtype NCS 3e klasse, dat op meerdere stations langs de lijn werd toegepast. In 1910 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een goederenloods. In 1938 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw uiterlijk, waarbij de goederenloods werd gesloopt en het stationsgebouw werd voorzien van een nieuwe gevel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het station zwaar beschadigd door geallieerde bombardementen. Na de oorlog werd het station provisorisch hersteld en in 1955 werd het huidige stationsgebouw in gebruik genomen. Dit gebouw is ontworpen door architect K. van der Gaast en heeft een modernistische stijl, met veel glas en beton. In 1985 werd het station opnieuw gemoderniseerd en kreeg het een nieuwe stationshal en een nieuw perronmeubilair.

Ligging in de stad Soest

Station Soest is gelegen in het noorden van de stad Soest, aan de Eempolderweg. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Soest, waar diverse winkels, horecagelegenheden en culturele voorzieningen te vinden zijn. In de directe omgeving van het station bevinden zich enkele woonwijken, bedrijventerreinen en sportvoorzieningen. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Soest wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de trajecten Utrecht Centraal – Baarn en Amersfoort – Baarn. Deze treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen en in de avonduren en het weekend één keer per uur. De reistijd naar Utrecht Centraal bedraagt ongeveer 30 minuten en naar Amersfoort ongeveer 15 minuten.

Daarnaast is er een goede aansluiting op de buslijnen van Syntus Utrecht en Connexxion, die het station verbinden met diverse bestemmingen in Soest en omliggende plaatsen zoals Soesterberg, Amersfoort, Baarn en Hilversum.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Soest zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Eempolderweg, direct naast het station, bevindt zich een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en op het nabijgelegen bedrijventerrein nog enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Houd er wel rekening mee dat in sommige straten een parkeervergunning vereist is of dat er betaald parkeren geldt.

Fietsenstalling

Station Soest beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station, waar reizigers gratis hun fiets kunnen stallen. Daarnaast zijn er enkele niet-overdekte fietsenrekken aanwezig. In totaal is er ruimte voor ongeveer 200 fietsen. Het is ook mogelijk om een OV-fiets te huren bij het station, waarmee reizigers eenvoudig hun bestemming in Soest of omliggende plaatsen kunnen bereiken.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Soest zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Eempolderweg bevindt zich een snackbar en een Chinees-Indisch restaurant. Op loopafstand van het station, in het centrum van Soest, zijn diverse winkels, supermarkten, cafés en restaurants te vinden. Hier kunnen reizigers terecht voor een kop koffie, een snelle lunch of een uitgebreid diner.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Soest waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station bevindt zich Hotel Het Witte Huis, een viersterrenhotel met 42 kamers, een restaurant en diverse vergaderfaciliteiten. Daarnaast zijn er enkele kleinschalige bed & breakfasts in Soest en omliggende plaatsen, zoals B&B Soester Eng en B&B Paleis Soestdijk.

Station Soest is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met diverse bestemmingen in de omgeving. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en een ruim aanbod aan horecagelegenheden en winkels in de buurt, is het station een prettige plek voor reizigers om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie