Station Susteren

Station Susteren is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Susteren, gelegen in de provincie Limburg. Het station werd geopend op 21 november 1862 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Susteren, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Susteren werd geopend op 21 november 1862 als onderdeel van de spoorlijn Maastricht – Venlo, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1903 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit gebouw had een karakteristieke vorm met een hoog middendeel en twee lagere zijvleugels. In 1973 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudig, functioneel gebouw.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1954 de spoorlijn geëlektrificeerd en werden er in de jaren ’70 en ’80 diverse aanpassingen gedaan aan de perrons en de sporen. In 2007 werd het station gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd gebouwd.

Ligging in de stad Susteren

Station Susteren is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad Susteren, nabij de kruising van de spoorlijn met de N296. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Susteren, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. Ook de historische bezienswaardigheden van Susteren, zoals de Sint-Amelbergabasiliek en het voormalige klooster, zijn vanaf het station goed te bereiken.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Susteren wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen: één trein richting Roermond en één trein richting Sittard. In Roermond en Sittard kan er overgestapt worden op andere treinen naar diverse bestemmingen in Nederland en Duitsland. In de spitsuren rijden er extra treinen tussen Sittard en Roermond, waardoor er een kwartierdienst ontstaat.

De reistijd vanaf Station Susteren naar Roermond bedraagt ongeveer 15 minuten, terwijl de reistijd naar Sittard ongeveer 10 minuten bedraagt. Vanaf Sittard zijn er directe verbindingen naar onder andere Maastricht, Heerlen, Eindhoven en Amsterdam. Vanaf Roermond zijn er directe verbindingen naar onder andere Venlo, Nijmegen, Eindhoven en Utrecht.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Susteren zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Ook aan de overzijde van de spoorlijn, aan de Oude Rijksweg, zijn er enkele parkeerplaatsen beschikbaar. In het centrum van Susteren zijn er diverse andere parkeermogelijkheden, al zijn deze over het algemeen niet gratis.

Fietsenstalling

Station Susteren beschikt over een overdekte fietsenstalling, gelegen aan de Stationsstraat. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is voorzien van verlichting en is 24 uur per dag toegankelijk. Naast de overdekte fietsenstalling zijn er ook enkele fietsklemmen beschikbaar voor het stallen van fietsen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Susteren zijn er enkele horecagelegenheden te vinden. Aan de Stationsstraat, op loopafstand van het station, zijn er enkele cafés en eetgelegenheden. In het centrum van Susteren, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn er diverse andere restaurants, cafés en winkels te vinden. Hier zijn onder andere een supermarkt, bakker, slager, drogist en enkele kledingwinkels gevestigd.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Susteren zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden. Op ongeveer 2 kilometer van het station, in het buitengebied van Susteren, ligt een vakantiepark met diverse bungalows en chalets. In het centrum van Susteren zijn er enkele bed & breakfasts en kleinschalige hotels te vinden. Voor een groter aanbod aan hotels en andere overnachtingsmogelijkheden kan men uitwijken naar de nabijgelegen steden Sittard en Roermond, die beide op korte afstand van Susteren liggen en goed bereikbaar zijn met de trein.

Station Susteren is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen voor reizigers, zoals parkeergelegenheid, een fietsenstalling en horecagelegenheden in de buurt. Met de trein zijn diverse bestemmingen in Nederland en Duitsland goed bereikbaar, waardoor het station een belangrijke rol speelt in de mobiliteit van de inwoners van Susteren en omgeving.

Plaats een reactie