Station Swalmen

Station Swalmen is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Swalmen, gelegen in de provincie Limburg. Het station werd geopend op 21 november 1865 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Swalmen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Swalmen

Station Swalmen werd geopend op 21 november 1865 als onderdeel van de spoorlijn Maastricht – Venlo, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 4e klasse en werd ontworpen door architect Karel Hendrik van Brederode. In 1894 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een goederenloods. In 1910 werd het station voorzien van een nieuwe overkapping en een voetgangersbrug.

In de loop der jaren heeft het station diverse verbouwingen en aanpassingen ondergaan. In 1973 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. In 2003 werd het station opnieuw verbouwd en kreeg het een nieuwe stationshal, een lift en een nieuwe voetgangersbrug. In 2007 werd het station opgenomen in het project “Sporen in Swalmen”, waarbij de spoorlijn door Swalmen werd verdubbeld en het station werd gemoderniseerd.

Ligging in de stad Swalmen

Station Swalmen is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het centrum van Swalmen, aan de Stationsstraat. Het station ligt op loopafstand van diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen in het centrum van Swalmen. Ook de historische Sint-Lambertuskerk en het kasteel Hillenraad liggen op loopafstand van het station. De omgeving van het station wordt gekenmerkt door een mix van woningen, bedrijven en groen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Swalmen wordt bediend door stoptreinen van Arriva, die op de spoorlijn Maastricht – Venlo rijden. De treinen rijden in beide richtingen twee keer per uur, met een extra sneltrein in de spitsuren. De treinen stoppen onder andere in Roermond, Venlo, Tegelen, Blerick, Horst-Sevenum, Deurne, Helmond, Eindhoven, Heerlen en Maastricht. In Roermond en Venlo kan er overgestapt worden op intercitytreinen naar andere bestemmingen in Nederland en Duitsland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Swalmen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Ook in de omliggende straten zijn er parkeerplaatsen beschikbaar, waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Swalmen beschikt over een overdekte fietsenstalling, gelegen aan de Stationsstraat. In deze fietsenstalling kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling is voorzien van verlichting en er zijn rekken aanwezig om de fietsen in te plaatsen. Ook zijn er enkele oplaadpunten voor elektrische fietsen beschikbaar.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Swalmen zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevinden zich onder andere een bakker, een supermarkt, een drogisterij, een kapper en een bloemenwinkel. Ook zijn er enkele cafés en restaurants in de buurt, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een lunch of een diner. Enkele voorbeelden zijn Café Zaal De Mert, Eetcafé De Raayberg en Restaurant De Busjop.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Swalmen waar reizigers kunnen overnachten. Op korte afstand van het station ligt bijvoorbeeld Hotel Asselt, gevestigd in een voormalige pastorie. Dit hotel beschikt over comfortabele kamers, een restaurant en een wellnesscentrum. Andere overnachtingsmogelijkheden in de buurt zijn Bed & Breakfast De Hofnar Roermond, Hotel Dux en Hotel Het Arresthuis.

Station Swalmen is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor een comfortabele reis. Met zijn centrale ligging in Swalmen, goede verbindingen met andere steden en dorpen in Limburg en de aanwezigheid van diverse winkels, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel dagjesmensen als forenzen.

Plaats een reactie