Station ’t Harde

Station ’t Harde is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats ’t Harde, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 20 augustus 1863 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad ’t Harde, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station ’t Harde werd geopend op 20 augustus 1863 als onderdeel van de spoorlijn Amersfoort – Zwolle, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 3e klasse en werd ontworpen door architect Nicolaas Kamperdijk. In 1907 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1967 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect Cees Douma. Dit gebouw is nog steeds in gebruik.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gedaan aan het station en de sporen. Zo werd in 1970 het goederenvervoer op het station beëindigd en werden de goederensporen verwijderd. In 1988 werd het station gemoderniseerd en werden de perrons verhoogd en verbreed. Ook werd er een nieuwe voetgangersbrug gebouwd, die de oude spoorwegovergang verving.

Ligging in de stad ’t Harde

Station ’t Harde ligt aan de zuidwestelijke rand van de plaats ’t Harde, in de gemeente Elburg. Het station ligt aan de spoorlijn Amersfoort – Zwolle en is het enige station in de gemeente. De omgeving van het station is voornamelijk woonwijken en enkele bedrijventerreinen. Het centrum van ’t Harde ligt op ongeveer 1 kilometer afstand van het station en is goed bereikbaar met de fiets of te voet.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station ’t Harde wordt bediend door de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) op de trajecten Zwolle – Amersfoort en Zwolle – Utrecht. De treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen en in de avonduren en in het weekend één keer per uur. De reistijd naar Zwolle bedraagt ongeveer 20 minuten en naar Amersfoort ongeveer 40 minuten. Vanuit Amersfoort en Zwolle zijn er goede aansluitingen op andere treinen naar diverse bestemmingen in Nederland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station ’t Harde zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Daarnaast zijn er in de omliggende straten ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Het is aan te raden om op tijd te komen, zeker tijdens de spitsuren, om verzekerd te zijn van een parkeerplek.

Fietsenstalling

Station ’t Harde beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar fietsen tegen betaling in een afgesloten ruimte kunnen worden gestald. Deze kluizen kunnen worden gehuurd via de website van de NS.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station ’t Harde zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationslaan, de straat die naar het station leidt, zijn onder andere een snackbar, een Chinees-Indisch restaurant en een pizzeria gevestigd. In het centrum van ’t Harde, op ongeveer 1 kilometer afstand van het station, zijn diverse winkels, supermarkten en horecagelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van station ’t Harde waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn Hotel Elburg, gelegen op ongeveer 5 kilometer afstand van het station, en Bed & Breakfast De Zwanebloem, gelegen op ongeveer 3 kilometer afstand. Daarnaast zijn er in de omliggende plaatsen, zoals Nunspeet en Elburg, diverse andere overnachtingsmogelijkheden te vinden.

Station ’t Harde is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten voor een comfortabele reis. Met de treinverbindingen naar Zwolle en Amersfoort en de aansluitingen op andere treinen, is het station een goede uitvalsbasis voor reizen naar diverse bestemmingen in Nederland.

Plaats een reactie