Station Tegelen

Station Tegelen is een spoorwegstation in de Nederlandse stad Tegelen, gelegen in de provincie Limburg. Het station werd geopend op 21 november 1865 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Tegelen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Tegelen werd geopend op 21 november 1865 als onderdeel van de spoorlijn Maastricht – Venlo, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype SS 3e klasse, dat op meerdere plaatsen in Nederland werd gebruikt. In 1890 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe vleugel. In 1910 werd het station opnieuw verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk, met een karakteristieke overkapping en een uitbreiding aan de straatzijde.

In de loop der jaren heeft het station diverse functies gehad. Zo was er in de beginjaren een goederenloods aanwezig, die later werd gesloopt. Ook was er een tijdlang een seinhuis aanwezig, dat inmiddels is verdwenen. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werd het station bedreigd met sluiting, maar dankzij protesten van de lokale bevolking en de gemeente Tegelen is het station behouden gebleven.

Ligging in de stad Tegelen

Station Tegelen is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum van Tegelen, aan de Spoorstraat. Het station ligt op loopafstand van diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en culturele instellingen. Ook het gemeentehuis van Tegelen en enkele scholen liggen op korte afstand van het station. De ligging van het station maakt het een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en zorgt voor een goede bereikbaarheid van het stadscentrum.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Tegelen wordt bediend door stoptreinen van Arriva, die op de spoorlijn Maastricht – Venlo rijden. De treinen rijden in beide richtingen twee keer per uur, met een reistijd van ongeveer 15 minuten naar Venlo en 1 uur en 20 minuten naar Maastricht. In de spitsuren rijden er extra treinen tussen Venlo en Roermond, waardoor er in die periode vier treinen per uur rijden in beide richtingen.

Naast de stoptreinen van Arriva zijn er ook enkele internationale treinen die station Tegelen passeren, maar hier niet stoppen. Dit zijn de Intercity-Express (ICE) treinen tussen Amsterdam en Frankfurt en de EuroNight treinen tussen Amsterdam en Wenen/Milaan. Reizigers die gebruik willen maken van deze treinen, kunnen overstappen op station Venlo.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Tegelen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats aanwezig waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar eveneens gratis geparkeerd kan worden, zoals de Kerkstraat en de Muntstraat. Houd er wel rekening mee dat in sommige straten een parkeerschijf verplicht is en dat de parkeerduur beperkt kan zijn.

Fietsenstalling

Station Tegelen beschikt over een fietsenstalling aan de Stationsstraat, direct naast het station. Deze fietsenstalling is gratis te gebruiken en biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen aanwezig, waar fietsen tegen betaling veilig kunnen worden gestald. De fietskluizen kunnen worden gehuurd via de website van Arriva.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Tegelen zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, op loopafstand van het station, zijn enkele cafés en restaurants gevestigd, zoals een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een eetcafé. Ook zijn er enkele winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een bakkerij en een drogisterij.

Voor een uitgebreider winkelaanbod en meer horecagelegenheden kunnen reizigers terecht in het stadscentrum van Tegelen, dat op ongeveer 10 minuten lopen van het station ligt. Hier zijn diverse winkels, cafés en restaurants te vinden, evenals enkele culturele instellingen zoals een theater en een bioscoop.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van station Tegelen waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer van het station ligt een hotel met diverse kamers en faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en een terras. Daarnaast zijn er enkele bed & breakfasts in de omgeving te vinden, die een persoonlijke en huiselijke sfeer bieden.

Voor een uitgebreider aanbod aan hotels en andere accommodaties kunnen reizigers terecht in de nabijgelegen stad Venlo, die op slechts 15 minuten reizen met de trein ligt. Hier zijn diverse hotels, hostels en bed & breakfasts te vinden, variërend van eenvoudige budgetaccommodaties tot luxe hotels met uitgebreide faciliteiten.

Station Tegelen is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen en faciliteiten voor een comfortabele reis. Met een goede bereikbaarheid, diverse parkeermogelijkheden en een ruim aanbod aan horecagelegenheden en winkels in de omgeving, is het station een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Tegelen en de omliggende regio.

Plaats een reactie