Station Tilburg Universiteit

Station Tilburg Universiteit is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de stad Tilburg en omgeving. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van het station

Station Tilburg Universiteit, voorheen bekend als Station Tilburg West, werd geopend op 31 mei 1969. Het station werd gebouwd om de groeiende stad Tilburg beter te bedienen en om een betere verbinding te bieden met de destijds nieuw opgerichte Katholieke Hogeschool Tilburg, nu bekend als Tilburg University. In 2010 werd de naam van het station officieel gewijzigd in Station Tilburg Universiteit om de verbinding met de universiteit te benadrukken.

Door de jaren heen heeft het station verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan. In 2013 werd het station gemoderniseerd en uitgebreid met een nieuwe fietsenstalling, een betere toegankelijkheid voor mindervaliden en een nieuwe overkapping. In 2018 werd het station opnieuw gerenoveerd, waarbij de perrons werden verhoogd en verbreed, en er nieuwe wachtruimtes en zitgelegenheden werden gecreëerd.

Ligging in de stad

Station Tilburg Universiteit ligt in het westen van de stad Tilburg, op ongeveer 3,5 kilometer van het stadscentrum. Het station is gelegen aan de spoorlijn Breda – Eindhoven en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich de campus van Tilburg University, het sportcentrum, diverse onderwijsinstellingen en een aantal bedrijven en kantoren.

Vanaf het station zijn er goede busverbindingen naar het stadscentrum, de omliggende wijken en andere delen van de stad. Daarnaast is er een snelfietsroute die het station verbindt met het centrum van Tilburg en andere belangrijke locaties in de stad.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Tilburg Universiteit wordt bediend door zowel stoptreinen als sprinters. De belangrijkste treinverbindingen vanaf het station zijn:

  • Tilburg – Breda – Dordrecht – Rotterdam
  • Tilburg – Eindhoven – Helmond – Venlo
  • Tilburg – ‘s-Hertogenbosch – Utrecht – Amsterdam

Daarnaast zijn er tijdens de spitsuren extra treinverbindingen naar onder andere Roosendaal, Nijmegen en Weert. In totaal zijn er op werkdagen ongeveer 100 treinbewegingen per dag op Station Tilburg Universiteit.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Tilburg Universiteit zijn er verschillende parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeerterrein met ongeveer 100 parkeerplaatsen, waar men gratis kan parkeren. Daarnaast zijn er in de omliggende straten en bij de nabijgelegen bedrijven en onderwijsinstellingen ook parkeermogelijkheden, al dan niet tegen betaling.

Voor reizigers die gebruik willen maken van een deelauto zijn er bij het station enkele deelauto’s beschikbaar. Deze kunnen eenvoudig worden gereserveerd en gebruikt via een app of website.

Fietsenstalling

Station Tilburg Universiteit beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze stalling biedt plaats aan ongeveer 1.000 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting en beveiligingscamera’s. Daarnaast zijn er bij het station enkele OV-fietsen beschikbaar voor reizigers die een fiets willen huren.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Tilburg Universiteit zijn er verschillende restaurants en winkels te vinden. Op de campus van Tilburg University bevinden zich diverse eetgelegenheden, waaronder een kantine, een grand café en enkele kleinere eetkraampjes. Daarnaast zijn er in de omliggende wijken en op het nabijgelegen bedrijventerrein ook enkele restaurants en cafés te vinden.

Wat betreft winkels zijn er in de directe omgeving van het station enkele supermarkten, een drogisterij en een boekhandel. Voor een uitgebreider winkelaanbod kunnen reizigers terecht in het stadscentrum van Tilburg, dat eenvoudig te bereiken is met de bus of de fiets.

Hotels

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Tilburg Universiteit waar reizigers kunnen overnachten. Op loopafstand van het station bevindt zich een budgethotel, dat voornamelijk gericht is op studenten en zakenreizigers. Daarnaast zijn er in de omliggende wijken en in het stadscentrum van Tilburg diverse andere hotels te vinden, variërend van eenvoudige pensions tot luxe viersterrenhotels.

Al met al is Station Tilburg Universiteit een belangrijk knooppunt voor reizigers in de stad Tilburg en omgeving. Met zijn goede bereikbaarheid, uitgebreide treinverbindingen en voorzieningen zoals parkeergelegenheid en fietsenstalling, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel studenten, forenzen als toeristen.

Plaats een reactie