Station Tilburg

Station Tilburg is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Tilburg, gelegen in de provincie Noord-Brabant. Het station werd geopend in 1863 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Tilburg, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Tilburg werd geopend op 5 oktober 1863 als onderdeel van de spoorlijn Breda – Eindhoven. Het eerste stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1869 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. Dit gebouw werd ontworpen door architect K.H. van Brederode en was gebaseerd op het ontwerp van het station in Roosendaal. In 1892 werd het station uitgebreid met een derde perron en een extra spoor.

In de loop der jaren werd het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid. In 1965 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw, ontworpen door architect ir. C. Douma. Dit gebouw bestaat uit een betonnen constructie met veel glas, waardoor het een lichte en open uitstraling heeft. In 2003 werd het station opnieuw verbouwd en uitgebreid, waarbij onder andere een nieuwe fietsenstalling en een parkeergarage werden gerealiseerd.

Ligging in de stad Tilburg

Station Tilburg is gelegen aan de westkant van het stadscentrum, op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, winkels en horecagelegenheden. Het station ligt aan de Spoorlaan, een belangrijke verkeersader die het centrum van Tilburg verbindt met de omliggende wijken en de snelweg A58. Aan de noordzijde van het station bevindt zich het busstation, waar diverse stads- en streekbussen vertrekken en aankomen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Tilburg is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en wordt bediend door zowel intercity- als sprintertreinen. De volgende treinseries hebben hun eindpunt, beginpunt of passeren station Tilburg:

  • Intercity 1100: Amsterdam Centraal – Eindhoven – Tilburg – Breda – Rotterdam Centraal
  • Intercity 3600: Zwolle – ‘s-Hertogenbosch – Tilburg – Breda – Roosendaal
  • Intercity 1900: Schiphol Airport – Utrecht Centraal – ‘s-Hertogenbosch – Tilburg – Eindhoven – Venlo
  • Sprinter 5200: Tilburg Universiteit – Tilburg – ‘s-Hertogenbosch
  • Sprinter 9600: Arnhem Centraal – Nijmegen – Oss – ‘s-Hertogenbosch – Tilburg – Breda

Daarnaast zijn er ook enkele internationale treinen die station Tilburg aandoen, zoals de Intercity Brussel (Amsterdam Centraal – Brussel-Zuid) en de Eurostar (Amsterdam Centraal – Londen St. Pancras).

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Tilburg zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een parkeergarage met ruim 200 parkeerplaatsen, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omgeving van het station diverse parkeerterreinen en -garages waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Ook zijn er enkele P+R-terreinen in de buurt van het station, waar tegen een gereduceerd tarief geparkeerd kan worden in combinatie met een geldig treinkaartje.

Fietsenstalling

Station Tilburg beschikt over een ruime, bewaakte fietsenstalling met plaats voor meer dan 3000 fietsen. De fietsenstalling is gelegen aan de noordzijde van het station en is dagelijks geopend vanaf een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. Het stallen van een fiets is de eerste 24 uur gratis, daarna geldt er een tarief van €1,25 per dag. Daarnaast zijn er ook onbewaakte fietsenrekken in de directe omgeving van het station.

Restaurants en winkels

In en rondom station Tilburg zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. In de stationshal bevinden zich onder andere een Albert Heijn To Go, een Starbucks, een Smullers en een Kiosk. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse restaurants, cafés en eetgelegenheden te vinden, zoals een La Place, een McDonald’s en diverse lokale eetgelegenheden.

Op loopafstand van het station bevindt zich het stadscentrum van Tilburg, waar een groot aanbod aan winkels, horecagelegenheden en culturele instellingen te vinden is. Enkele bekende winkelstraten in het centrum van Tilburg zijn de Heuvelstraat, de Emmapassage en het Pieter Vreedeplein.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van station Tilburg waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden van hotels in de directe omgeving van het station zijn:

  • Hotel Mercure Tilburg Centrum: een viersterrenhotel gelegen op ongeveer 10 minuten lopen van het station.
  • City Hotel Tilburg: een driesterrenhotel gelegen op ongeveer 5 minuten lopen van het station.
  • Hostel Roots: een hostel gelegen op ongeveer 5 minuten lopen van het station, geschikt voor budgetreizigers.

Daarnaast zijn er in het stadscentrum van Tilburg nog diverse andere hotels en accommodaties te vinden, variërend van budgethotels tot luxe hotels en appartementen.

Station Tilburg is een belangrijk knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met een rijke geschiedenis, een centrale ligging in de stad en een uitgebreid aanbod aan treinverbindingen is het station een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van Tilburg en omgeving.

Plaats een reactie