Station Uitgeest

Station Uitgeest is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Noord-Holland en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Uitgeest, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Uitgeest

De geschiedenis van Station Uitgeest gaat terug tot 1860, toen de spoorlijn tussen Haarlem en Uitgeest werd geopend. Het station werd op 1 mei 1860 in gebruik genomen en was destijds een eenvoudig houten gebouw. In 1867 werd de spoorlijn doorgetrokken naar Alkmaar, waardoor het station een belangrijke schakel werd in de verbinding tussen Amsterdam en Alkmaar. In 1883 werd het houten stationsgebouw vervangen door een stenen gebouw, ontworpen door architect C.B. Posthumus Meyjes sr. Dit gebouw is in 1989 gesloopt en vervangen door het huidige stationsgebouw.

In 1885 werd de spoorlijn tussen Uitgeest en Zaandam geopend, waardoor het station een nog belangrijkere rol kreeg in het spoorwegnetwerk van Noord-Holland. In 1913 werd de spoorlijn tussen Uitgeest en Beverwijk geopend, waardoor het station een knooppunt werd van vier spoorlijnen. In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en het spoor, waaronder de elektrificatie van de spoorlijnen en de aanleg van een derde perron.

Ligging in de stad Uitgeest

Station Uitgeest is gelegen aan de westkant van de stad Uitgeest, nabij de provinciale weg N203. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Uitgeest, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt, met onder andere de aanleg van een nieuw busstation en de bouw van een parkeergarage.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Uitgeest is een belangrijk knooppunt in het spoorwegnetwerk van Noord-Holland en er vertrekken en arriveren dan ook diverse treinen. De volgende treinseries doen Station Uitgeest aan:

  • Intercity’s tussen Amsterdam Centraal en Alkmaar;
  • Sprinters tussen Uitgeest en Haarlem;
  • Sprinters tussen Uitgeest en Zaandam;
  • Sprinters tussen Uitgeest en Beverwijk.

Daarnaast zijn er in de spits extra treinen die stoppen op Station Uitgeest, zoals de Intercity’s tussen Amsterdam Centraal en Hoorn Kersenboogerd en de Sprinters tussen Uitgeest en Amsterdam Centraal.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Uitgeest zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de westzijde van het station is een parkeerterrein met gratis parkeerplaatsen. Aan de oostzijde van het station is een parkeergarage met meerdere verdiepingen, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station nog enkele kleinere parkeerterreinen en parkeerplaatsen langs de openbare weg.

Fietsenstalling

Station Uitgeest beschikt over een ruime fietsenstalling aan de westzijde van het station. Deze fietsenstalling is gratis en biedt plaats aan honderden fietsen. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar tegen betaling een fiets veilig opgeborgen kan worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Uitgeest zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een bakkerij, een snackbar en een supermarkt op loopafstand van het station. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kan men terecht in het centrum van Uitgeest, dat op ongeveer 10 minuten lopen van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen bij Station Uitgeest, maar in de nabije omgeving zijn er wel enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Zo zijn er enkele bed & breakfasts in Uitgeest en in omliggende plaatsen zoals Heemskerk en Castricum. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kan men terecht in grotere plaatsen zoals Alkmaar, Haarlem of Amsterdam, die allemaal goed bereikbaar zijn met de trein vanaf Station Uitgeest.

Station Uitgeest is een belangrijk knooppunt in het spoorwegnetwerk van Noord-Holland en biedt diverse voorzieningen voor reizigers, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en horeca in de buurt. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer en vormt een belangrijke schakel in de verbinding tussen Amsterdam, Alkmaar en omliggende plaatsen.

Plaats een reactie