Station Uithuizen

Station Uithuizen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de provincie Groningen. Het station, gelegen in het dorp Uithuizen, heeft een rijke geschiedenis en speelt een belangrijke rol in de bereikbaarheid van de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Uithuizen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Uithuizen werd geopend op 16 augustus 1893 als onderdeel van de spoorlijn Groningen – Roodeschool, die werd aangelegd door de spoorwegmaatschappij Groningen – Roodeschool (G-R). De spoorlijn had als doel om de bereikbaarheid van de noordelijke provincies te verbeteren en de economische ontwikkeling van de regio te stimuleren. In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan, zowel qua gebouwen als qua spoorinfrastructuur.

Het oorspronkelijke stationsgebouw van Uithuizen was een standaardtype dat op meerdere stations langs de spoorlijn werd toegepast. Dit gebouw werd in 1961 gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw heeft tot 2003 dienstgedaan, waarna het werd gesloopt om plaats te maken voor een nieuw stationsgebouw met een meer eigentijdse uitstraling. Het huidige stationsgebouw is in 2004 opgeleverd en biedt onderdak aan een stationskiosk en een wachtruimte voor reizigers.

Ligging in de stad Uithuizen

Station Uithuizen is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het dorp Uithuizen, in de gemeente Het Hogeland. Het station ligt aan de spoorlijn Groningen – Roodeschool en wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva. Het station heeft twee perrons, die met elkaar verbonden zijn door een voetgangersbrug. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een ruime parkeerplaats en een fietsenstalling. Aan de zuidzijde van het station ligt een woonwijk, die via een voetgangerstunnel onder het spoor bereikbaar is.

De ligging van het station maakt het een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de regio. Vanaf het station vertrekken er buslijnen naar diverse bestemmingen in de omgeving, waaronder de dorpen Warffum, Usquert en Middelstum. Daarnaast is het station een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van de Eemshaven, een belangrijk industriegebied en de veerhaven voor de veerdienst naar het eiland Borkum.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Uithuizen wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Groningen – Roodeschool rijden. De treinen rijden in een halfuursdienst tussen Groningen en Roodeschool, met in de spits extra treinen tussen Groningen en Uithuizen. De reistijd van Uithuizen naar Groningen bedraagt ongeveer 35 minuten.

De treinen van Arriva zijn voorzien van comfortabele zitplaatsen, gratis wifi en stopcontacten bij de zitplaatsen. Daarnaast zijn de treinen toegankelijk voor rolstoelgebruikers en is er ruimte voor het meenemen van fietsen. Reizigers kunnen op het station gebruikmaken van de OV-chipkaart voor het in- en uitchecken bij de toegangspoortjes op de perrons.

Parkeermogelijkheden

Aan de noordzijde van het station bevindt zich een ruime parkeerplaats, waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. De parkeerplaats is goed bereikbaar vanaf de doorgaande weg N363 en biedt voldoende parkeergelegenheid voor zowel kort- als langparkeerders. Daarnaast zijn er enkele parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar, dichtbij de ingang van het station.

Fietsenstalling

Station Uithuizen beschikt over een overdekte fietsenstalling, gelegen aan de noordzijde van het station. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietskluizen beschikbaar, waar reizigers tegen betaling hun fiets veilig kunnen stallen. De fietsenstalling is goed bereikbaar vanaf de omliggende woonwijken en het centrum van Uithuizen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van het station zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf is een stationskiosk gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een krant. Op loopafstand van het station bevinden zich enkele cafetaria’s en een supermarkt. Het centrum van Uithuizen, met een ruimer aanbod aan winkels en horecagelegenheden, ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele overnachtingsmogelijkheden in de nabijheid van station Uithuizen. Op loopafstand van het station bevindt zich een kleinschalig hotel, dat zowel kamers als appartementen aanbiedt. Daarnaast zijn er in de omgeving enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden. Voor een ruimer aanbod aan hotels kunnen reizigers terecht in de stad Groningen, die met de trein eenvoudig en snel bereikbaar is vanaf station Uithuizen.

Station Uithuizen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de provincie Groningen en speelt een belangrijke rol in de bereikbaarheid van de regio. Met zijn rijke geschiedenis, goede voorzieningen en centrale ligging in het dorp Uithuizen is het station een onmisbare schakel in het vervoersnetwerk van Noord-Groningen.

Plaats een reactie