Station Usquert

Station Usquert is een spoorwegstation in het Groningse dorp Usquert, gelegen aan de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool. Het station werd geopend op 16 augustus 1893 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Usquert, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Usquert

De geschiedenis van Station Usquert begint in de 19e eeuw, toen de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool werd aangelegd. De spoorlijn werd geopend op 16 augustus 1893 en het station Usquert werd tegelijkertijd in gebruik genomen. Het oorspronkelijke stationsgebouw werd ontworpen door de architect M.A. van Wadenoijen en was van het type Waterstaat, een standaardontwerp dat op meerdere stations in Nederland werd toegepast.

In de loop der jaren heeft het station verschillende veranderingen ondergaan. In 1922 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1973 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, kleiner gebouw. Dit nieuwe gebouw werd ontworpen door de architect Cees Douma en is een voorbeeld van de zogenaamde ‘Sobere Stijl’, een bouwstijl die in de jaren ’70 en ’80 veel werd toegepast bij de bouw van nieuwe stations in Nederland.

In 2003 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij het gebouw werd uitgebreid met een wachtruimte en een nieuwe fietsenstalling. Ook werd het perron verhoogd en werden er nieuwe abri’s geplaatst. In 2009 werd het station aangewezen als rijksmonument, vanwege de cultuurhistorische waarde en de architectonische kwaliteit van het stationsgebouw.

Ligging in het dorp Usquert

Station Usquert is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het dorp Usquert, aan de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool. Het station ligt op loopafstand van het dorpscentrum, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. De omgeving van het station wordt gekenmerkt door een mix van woningen, bedrijven en landbouwgrond.

Usquert is een dorp met ongeveer 1.300 inwoners en maakt deel uit van de gemeente Het Hogeland. Het dorp is gelegen in de provincie Groningen en ligt op ongeveer 20 kilometer ten noorden van de stad Groningen. Usquert is goed bereikbaar met de auto via de N363 en de N46 en met het openbaar vervoer via de trein en de bus.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Usquert wordt bediend door de stoptrein tussen Groningen en Roodeschool, die wordt geëxploiteerd door vervoerder Arriva. De trein rijdt doordeweeks en op zaterdag overdag twee keer per uur en op zondag en in de avonduren één keer per uur. De reistijd van Usquert naar Groningen bedraagt ongeveer 35 minuten en naar Roodeschool ongeveer 15 minuten.

Naast de stoptrein zijn er ook enkele buslijnen die stoppen bij Station Usquert. Buslijn 61 verbindt het station met de dorpen Uithuizen, Uithuizermeeden en Middelstum, terwijl buslijn 65 een verbinding biedt met de dorpen Warffum, Baflo en Winsum. Beide buslijnen worden geëxploiteerd door vervoerder Qbuzz.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Usquert zijn er enkele parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen straten enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Houd er wel rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is en dat het tijdens drukke periodes lastig kan zijn om een parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Usquert beschikt over een overdekte fietsenstalling, die in 2003 werd gebouwd als onderdeel van de verbouwing van het station. De fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 100 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen beschikbaar op het stationsplein, voor reizigers die hun fiets kort willen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Usquert zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. In het dorpscentrum, op loopafstand van het station, zijn onder andere een supermarkt, een bakker, een slager en een drogisterij gevestigd. Daarnaast zijn er enkele cafés en restaurants in het dorp, waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje.

Op het station zelf zijn geen horecagelegenheden of winkels aanwezig. Reizigers kunnen wel gebruikmaken van de wachtruimte en de toiletten in het stationsgebouw.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Usquert zijn er enkele overnachtingsmogelijkheden beschikbaar. In het dorp zelf is een kleinschalig hotel gevestigd, dat zich op loopafstand van het station bevindt. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en in de stad Groningen diverse hotels, bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden. Houd er wel rekening mee dat het aanbod van accommodaties in de directe omgeving van het station beperkt is en dat het aan te raden is om tijdig te reserveren.

Station Usquert is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen, zoals een fietsenstalling, parkeergelegenheid en een wachtruimte. Met zijn rijke geschiedenis en karakteristieke stationsgebouw is het station een bijzonder element in het dorp Usquert en een interessante bestemming voor treinliefhebbers en toeristen.

Plaats een reactie