Station Valkenburg

Station Valkenburg is een bijzonder en historisch treinstation gelegen in de stad Valkenburg, in de provincie Limburg. Het station werd geopend op 23 oktober 1853 en is daarmee een van de oudste nog in gebruik zijnde stations van Nederland. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Valkenburg

Station Valkenburg werd geopend in 1853 als onderdeel van de spoorlijn Maastricht – Aken, die werd aangelegd door de Aken-Maastrichtsche Spoorweg-Maatschappij (AM). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1859 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. Dit gebouw werd ontworpen door de architect K.H. van Brederode en is een rijksmonument. Het station is gebouwd in een neogotische stijl, met kenmerkende spitsbogen en kantelen. In 1890 werd het station uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe vleugel.

In de loop der jaren heeft het station diverse functies gehad. Zo was er in de beginjaren een telegraafkantoor gevestigd en later werd het ook gebruikt als postkantoor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het station schade op door bombardementen, maar het werd na de oorlog weer hersteld. In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw raakte het station in verval, maar in de jaren ’90 werd het gerestaureerd en kreeg het zijn huidige functie als treinstation en horecagelegenheid.

Ligging in de stad Valkenburg

Station Valkenburg is gelegen aan de noordwestelijke rand van het centrum van Valkenburg, op loopafstand van diverse bezienswaardigheden en attracties. Het station ligt aan de voet van de Cauberg, een bekende heuvel in Valkenburg die onder andere bekend is van de wielerklassieker Amstel Gold Race. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van Valkenburg, waar men onder andere de kasteelruïne, de Fluweelengrot en de Wilhelminatoren kan bezoeken. Ook het bekende kuuroord Thermae 2000 is vanaf het station te voet bereikbaar.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Valkenburg wordt bediend door stoptreinen van Arriva, die op de spoorlijn Maastricht – Heerlen rijden. Er vertrekken en arriveren twee treinen per uur in beide richtingen. De trein richting Maastricht stopt onder andere op de stations Houthem-St. Gerlach, Meerssen en Maastricht Randwyck, voordat het eindpunt Maastricht wordt bereikt. In de andere richting stopt de trein onder andere op de stations Schin op Geul, Klimmen-Ransdaal, Voerendaal en Heerlen. Vanaf Heerlen zijn er aansluitingen op treinen richting Sittard, Roermond, Kerkrade en Aken.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Valkenburg zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een kleine parkeerplaats met een beperkt aantal parkeerplaatsen, waar men gratis kan parkeren. Op ongeveer 5 minuten lopen van het station ligt de grotere parkeerplaats ‘De Cauberg’, waar men tegen betaling kan parkeren. Deze parkeerplaats is gelegen aan de voet van de Cauberg en biedt ruimte aan ongeveer 200 auto’s. Vanaf deze parkeerplaats is het station eenvoudig te voet bereikbaar.

Fietsenstalling

Bij Station Valkenburg is er een onbewaakte fietsenstalling aanwezig, waar men gratis gebruik van kan maken. De fietsenstalling bevindt zich aan de voorzijde van het station, naast de parkeerplaats voor auto’s. Er is ruimte voor ongeveer 50 fietsen. Het is niet mogelijk om fietsen te huren bij het station, maar in het centrum van Valkenburg zijn er diverse fietsverhuurbedrijven te vinden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Valkenburg zijn er diverse horecagelegenheden te vinden. In het stationsgebouw zelf is een café-restaurant gevestigd, waar men terecht kan voor een kop koffie, een lunch of een diner. Op loopafstand van het station zijn er diverse andere restaurants, cafés en terrassen te vinden, met name in het centrum van Valkenburg. Hier kan men onder andere terecht voor typisch Limburgse gerechten, zoals zuurvlees en vlaai, maar ook voor internationale keukens.

Wat betreft winkels zijn er in de directe omgeving van het station enkele kleine winkels te vinden, zoals een bakker en een supermarkt. Het grootste winkelaanbod is echter te vinden in het centrum van Valkenburg, waar men onder andere diverse kledingwinkels, souvenirwinkels en speciaalzaken kan vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en andere accommodaties te vinden in de nabijheid van Station Valkenburg. Enkele hotels bevinden zich op loopafstand van het station, zoals Hotel Tummers, Hotel Atlanta en Hotel Dupuis. In het centrum van Valkenburg zijn er nog veel meer hotels en bed & breakfasts te vinden, variërend van eenvoudige budgetaccommodaties tot luxe hotels met wellnessfaciliteiten. Ook het bekende kuuroord Thermae 2000 beschikt over een eigen hotel, dat op ongeveer 15 minuten lopen van het station ligt.

Station Valkenburg is dus niet alleen een historisch en bijzonder treinstation, maar ook een uitstekend startpunt voor een bezoek aan de stad Valkenburg en de omliggende regio. Met diverse bezienswaardigheden, horecagelegenheden en accommodaties op loopafstand is het station een ideale locatie voor zowel dagjesmensen als toeristen die langer in de stad verblijven.

Plaats een reactie