Station Varsseveld

Station Varsseveld is een spoorwegstation in de Gelderse plaats Varsseveld, gelegen in de gemeente Oude IJsselstreek. Het station werd geopend op 15 juli 1885 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Varsseveld, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Varsseveld werd geopend op 15 juli 1885 als onderdeel van de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar, die werd aangelegd door de Nederlandsch-Westfaalsche Spoorweg-Maatschappij (NWS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het standaardtype NWS, dat op meerdere stations langs de lijn werd toegepast. In 1902 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe zijvleugel. In 1973 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1918 de spoorlijn naar Dinxperlo geopend, waardoor Varsseveld een knooppunt werd van twee spoorlijnen. Deze lijn werd echter in 1935 alweer gesloten voor reizigersvervoer en in 1968 ook voor goederenvervoer. In 1951 werd de spoorlijn naar Terborg geopend, die in 1974 weer werd gesloten. Sindsdien is Varsseveld alleen nog een station aan de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar.

Ligging in de stad Varsseveld

Station Varsseveld is gelegen aan de westelijke rand van het dorp, aan de Stationsstraat. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Varsseveld, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. De omgeving van het station is een mix van woonwijken en bedrijventerreinen. Aan de noordzijde van het station ligt het bedrijventerrein ‘De Mient’, terwijl aan de zuidzijde voornamelijk woonwijken zijn gelegen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Varsseveld wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar rijden. Deze treinen rijden in een halfuursdienst tussen Winterswijk en Doetinchem, en in een uursdienst tussen Doetinchem en Zevenaar. In de spits rijden er extra treinen tussen Winterswijk en Doetinchem. Reizigers kunnen in Doetinchem overstappen op treinen richting Arnhem en verder, en in Zevenaar op treinen richting Arnhem en Nijmegen.

De dienstregeling op station Varsseveld ziet er als volgt uit:

  • 2x per uur stoptrein Winterswijk – Doetinchem – Zevenaar
  • 2x per uur stoptrein Zevenaar – Doetinchem – Winterswijk
  • Extra treinen in de spits tussen Winterswijk en Doetinchem

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Varsseveld zijn diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen woonwijken en op het bedrijventerrein ‘De Mient’ diverse mogelijkheden om gratis te parkeren. Houd er wel rekening mee dat in sommige straten een parkeerverbod geldt of dat er een blauwe zone van kracht is, waarbij een parkeerschijf verplicht is.

Fietsenstalling

Op station Varsseveld is een overdekte fietsenstalling aanwezig, waar reizigers gratis gebruik van kunnen maken. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het stationsgebouw. Er is ruimte voor enkele tientallen fietsen. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen aanwezig op het stationsplein, voor reizigers die hun fiets kort willen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Varsseveld zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsstraat, op loopafstand van het station, zijn enkele cafés en restaurants gevestigd. In het centrum van Varsseveld, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, zijn diverse winkels en supermarkten te vinden. Hier zijn onder andere een Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat en diverse kledingwinkels gevestigd.

Hotels in de buurt

In de omgeving van station Varsseveld zijn enkele hotels en bed & breakfasts te vinden, waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel Café Restaurant De Ploeg, gelegen in het centrum van Varsseveld
  • Bed & Breakfast De Radstake, gelegen op enkele kilometers buiten Varsseveld
  • Hotel Villa Ruimzicht, gelegen in Doetinchem op ongeveer 10 kilometer van Varsseveld

Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden, zoals Doetinchem, Aalten en Winterswijk, diverse andere hotels en bed & breakfasts te vinden.

Conclusie

Station Varsseveld is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen, zoals parkeergelegenheid, een fietsenstalling en horecagelegenheden in de buurt. Het station is goed bereikbaar en ligt op loopafstand van het centrum van Varsseveld. Reizigers kunnen vanaf station Varsseveld met de trein naar diverse bestemmingen in de regio, zoals Doetinchem, Winterswijk en Zevenaar. In de omgeving van het station zijn diverse overnachtingsmogelijkheden te vinden, waardoor het station ook geschikt is voor reizigers die meerdere dagen in de regio willen verblijven.

Plaats een reactie