Station Veenendaal Centrum

Station Veenendaal Centrum is een belangrijk knooppunt in de stad Veenendaal, gelegen in de provincie Utrecht. Het station werd geopend op 1 mei 1981 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de stad. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad, welke treinen er vertrekken en aankomen, de parkeermogelijkheden voor auto’s, de fietsenstalling, restaurants en winkels in de buurt en hotels om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Veenendaal Centrum gaat terug tot de jaren ’70 van de vorige eeuw. In die tijd was er een groeiende behoefte aan betere openbaar vervoersverbindingen in de stad Veenendaal. De stad was in de jaren ’60 en ’70 sterk gegroeid en het bestaande station Veenendaal-De Klomp, gelegen aan de rand van de stad, voldeed niet meer aan de behoeften van de inwoners. Daarom werd besloten om een nieuw station te bouwen, dichter bij het centrum van de stad.

De bouw van het station begon in 1979 en werd voltooid in 1981. Het station werd geopend op 1 mei 1981 en was vanaf dat moment een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de stad. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid om aan de groeiende vraag naar openbaar vervoer te kunnen voldoen. Zo werd in 2006 een nieuwe fietsenstalling geopend en in 2012 werd het stationsgebouw gerenoveerd.

Ligging in de stad

Station Veenendaal Centrum is gelegen in het centrum van de stad, op loopafstand van het winkelgebied en diverse horecagelegenheden. Het station ligt aan de spoorlijn Utrecht – Arnhem, tussen de stations Veenendaal-De Klomp en Rhenen. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Er zijn diverse buslijnen die het station aandoen, waardoor het station een belangrijk knooppunt is voor het openbaar vervoer in de stad.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Veenendaal Centrum wordt bediend door de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er zijn twee perrons, waarvan één eilandperron en één zijperron. De treinen die op het station stoppen zijn de Sprinters tussen Utrecht Centraal en Rhenen. Deze treinen rijden doordeweeks overdag vier keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen twee keer per uur.

Naast de Sprinters zijn er ook enkele Intercity’s die het station aandoen. Deze treinen rijden tussen Utrecht Centraal en Nijmegen en stoppen doordeweeks overdag twee keer per uur op het station. In de avonduren en in het weekend rijden deze treinen één keer per uur.

Parkeermogelijkheden voor de auto

Rondom Station Veenendaal Centrum zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station is een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein heeft een beperkt aantal plaatsen en kan tijdens drukke periodes vol zijn. Aan de zuidzijde van het station is een parkeergarage waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Deze parkeergarage heeft ruimere openingstijden en meer parkeerplaatsen dan het parkeerterrein aan de noordzijde.

Fietsenstalling

Station Veenendaal Centrum beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1.000 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is overdekt en wordt bewaakt door middel van cameratoezicht. In 2006 werd de fietsenstalling uitgebreid om aan de groeiende vraag naar fietsparkeerplaatsen te kunnen voldoen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Veenendaal Centrum zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station ligt het winkelgebied van Veenendaal, waar een groot aantal winkels en horecagelegenheden te vinden zijn. Enkele voorbeelden van restaurants in de buurt van het station zijn een pizzeria, een sushi-restaurant en een eetcafé. Daarnaast zijn er diverse fastfoodrestaurants en afhaalgelegenheden in de buurt van het station.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Veenendaal Centrum waar reizigers kunnen overnachten. Op loopafstand van het station ligt een driesterrenhotel met comfortabele kamers en diverse faciliteiten, zoals een restaurant en een bar. Daarnaast zijn er in de omgeving van het station enkele bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden. Voor meer keuze aan hotels kunnen reizigers uitwijken naar de omliggende steden, zoals Ede of Utrecht.

Station Veenendaal Centrum is een belangrijk knooppunt in de stad Veenendaal en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met een goede bereikbaarheid, parkeermogelijkheden voor de auto, een ruime fietsenstalling en diverse horecagelegenheden en winkels in de buurt, is het station een prettige plek voor reizigers om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie