Station Veenendaal-De Klomp

Station Veenendaal-De Klomp is een belangrijk spoorwegstation in de Nederlandse provincie Utrecht, gelegen tussen de dorpen Veenendaal en De Klomp. Het station werd geopend op 1 mei 1845 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Veenendaal-De Klomp, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Veenendaal-De Klomp werd geopend op 1 mei 1845 als onderdeel van de Rhijnspoorweg, een spoorlijn die liep van Amsterdam naar Arnhem. Het station was oorspronkelijk bedoeld als een tijdelijke halte, maar door de groei van de omliggende dorpen en de toenemende vraag naar vervoer werd het station al snel een permanent onderdeel van het spoorwegnetwerk. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Zo werd in 1868 een nieuw stationsgebouw geopend, dat in 1905 weer werd vervangen door een groter gebouw. In 1981 werd het huidige stationsgebouw in gebruik genomen, dat in 2007 nog een renovatie onderging.

Ligging in de stad Veenendaal-De Klomp

Station Veenendaal-De Klomp ligt aan de oostkant van Veenendaal en aan de westkant van De Klomp, op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland. Het station ligt aan de spoorlijn Utrecht – Arnhem en is daarmee een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. Vanaf het station zijn zowel het centrum van Veenendaal als het centrum van De Klomp goed bereikbaar, zowel met de fiets als met het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse bedrijventerreinen en woonwijken, waardoor het station een belangrijke functie heeft voor zowel forenzen als bewoners van de omliggende dorpen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Veenendaal-De Klomp wordt bediend door zowel intercitytreinen als sprinters. De intercitytreinen rijden tussen Utrecht Centraal en Nijmegen, met tussenstops in onder andere Arnhem en Ede-Wageningen. De sprinters rijden tussen Utrecht Centraal en Rhenen, met tussenstops in onder andere Bunnik, Driebergen-Zeist en Veenendaal Centrum. In totaal stoppen er op werkdagen ongeveer 8 treinen per uur op het station, waarvan 4 intercitytreinen en 4 sprinters. In het weekend en ’s avonds rijden er minder treinen, maar is het station nog steeds goed bereikbaar met zowel intercitytreinen als sprinters.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Veenendaal-De Klomp zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de westzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is zowel vanuit Veenendaal als vanuit De Klomp goed bereikbaar en biedt voldoende parkeerplaatsen voor reizigers die met de auto naar het station komen. Aan de oostzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn beperkter in aantal en worden voornamelijk gebruikt door bewoners van de omliggende woonwijken.

Fietsenstalling

Station Veenendaal-De Klomp beschikt over een ruime fietsenstalling aan de westzijde van het station. Deze fietsenstalling is gratis te gebruiken en biedt plaats aan honderden fietsen. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor fietsers hun fiets veilig en droog kunnen stallen. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse fietsenrekken te vinden, waar fietsers hun fiets tijdelijk kunnen parkeren.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Veenendaal-De Klomp zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Op het station zelf is er een kleine kiosk waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een tijdschrift. In de nabijgelegen dorpskernen van Veenendaal en De Klomp zijn er diverse horecagelegenheden te vinden, variërend van eetcafés tot restaurants. Ook zijn er in de omgeving enkele supermarkten en winkels te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen.

Hotels in de buurt

Hoewel er in de directe omgeving van Station Veenendaal-De Klomp geen hotels te vinden zijn, zijn er in de nabijgelegen dorpen en steden wel diverse overnachtingsmogelijkheden. In Veenendaal zelf zijn er enkele hotels en bed & breakfasts te vinden, die zowel met de fiets als met het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn vanaf het station. Ook in de omliggende steden, zoals Ede en Wageningen, zijn er diverse hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Deze zijn met de trein of met de auto goed bereikbaar vanaf Station Veenendaal-De Klomp.

Station Veenendaal-De Klomp is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten en voorzieningen voor zowel forenzen als bewoners van de omliggende dorpen. Met een ruime fietsenstalling, diverse parkeermogelijkheden en een goede bereikbaarheid met zowel de trein als het openbaar vervoer is het station een belangrijke schakel in het Nederlandse spoorwegnetwerk.

Plaats een reactie