Station Velp

Station Velp is een spoorwegstation in de Gelderse plaats Velp, gelegen aan de spoorlijn Arnhem – Zutphen. Het station werd geopend op 2 februari 1865 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Velp, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Velp

De geschiedenis van Station Velp gaat terug tot de 19e eeuw. In 1865 werd het station geopend als onderdeel van de spoorlijn Arnhem – Zutphen, die werd aangelegd door de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardtype dat op meerdere plaatsen langs de spoorlijn werd gebruikt. In 1901 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect George van Heukelom. Dit gebouw had een karakteristieke vormgeving met een hoog zadeldak en een opvallende klokkentoren.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1954 het goederenvervoer op het station beëindigd en werd het emplacement vereenvoudigd. In 1970 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudig, functioneel gebouw. In 2006 werd dit gebouw op zijn beurt weer vervangen door een nieuw, modern stationsgebouw. Dit gebouw is ontworpen door architectenbureau Movares en heeft een opvallende, golvende dakconstructie.

Ligging in de stad Velp

Station Velp is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het centrum van Velp. Het station ligt aan de President Kennedylaan, een belangrijke verkeersader die het centrum van Velp verbindt met de snelweg A12 en de stad Arnhem. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Velp wordt bediend door de stoptreinen van de NS op de trajecten Arnhem – Zutphen en Arnhem – Winterswijk. Deze treinen stoppen elk half uur op het station, waardoor er een goede verbinding is met zowel de grotere steden in de regio als de omliggende dorpen. Daarnaast is er een goede aansluiting op het busvervoer, met diverse buslijnen die het station verbinden met de omliggende wijken en dorpen.

De belangrijkste bestemmingen die vanaf Station Velp rechtstreeks bereikbaar zijn, zijn Arnhem, Zutphen, Dieren, Rheden, Brummen, Zevenaar, Doetinchem en Winterswijk. Voor verdere bestemmingen, zoals Nijmegen, Utrecht, Amsterdam en Den Haag, kan er in Arnhem of Zutphen worden overgestapt op intercitytreinen.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Velp zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een kleine parkeerplaats met een beperkt aantal parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er in de omliggende straten enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Het is aan te raden om tijdig te kijken naar een parkeerplaats, aangezien het aantal beschikbare plaatsen beperkt is en het in de spitsuren druk kan zijn.

Fietsenstalling

Station Velp beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze stalling biedt plaats aan een groot aantal fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er enkele fietsklemmen beschikbaar voor het stallen van bromfietsen en scooters. Het is aan te raden om de fiets goed op slot te zetten, aangezien er helaas regelmatig fietsen worden gestolen bij stations.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Velp zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de President Kennedylaan bevinden zich enkele cafés en restaurants, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een lunch of een diner. Daarnaast zijn er in het centrum van Velp diverse winkels te vinden, waaronder supermarkten, kledingwinkels en speciaalzaken.

Op het station zelf is er een kleine kiosk aanwezig, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een tijdschrift. Daarnaast zijn er enkele automaten met snacks en frisdranken beschikbaar.

Hotels in de buurt

In de omgeving van Station Velp zijn er enkele hotels en bed & breakfasts te vinden, waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden hiervan zijn Hotel Groot Warnsborn, Landgoed Rhederoord en Hotel Avegoor. Deze hotels zijn gelegen op enkele kilometers afstand van het station en zijn zowel met de auto als het openbaar vervoer goed bereikbaar. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen stad Arnhem diverse hotels en andere overnachtingsmogelijkheden te vinden.

Station Velp is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met zowel de grotere steden als de omliggende dorpen. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en een ruim aanbod aan horecagelegenheden en winkels in de omgeving, is het station een prettige plek voor reizigers om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie