Station Venlo

Station Venlo is een belangrijk spoorwegknooppunt in de Nederlandse provincie Limburg en speelt een cruciale rol in het nationale en internationale treinverkeer. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Venlo, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Venlo

De geschiedenis van Station Venlo gaat terug tot 1865, toen het eerste stationsgebouw werd geopend. Dit stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode en was een zogenaamd ‘Waterstaatstation’ van de derde klasse. In 1883 werd het station uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe gevel. In 1907 werd het stationsgebouw opnieuw uitgebreid, ditmaal met een nieuwe vleugel aan de oostzijde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het station zwaar beschadigd door bombardementen. Na de oorlog werd besloten om het oude stationsgebouw te slopen en een nieuw, moderner gebouw neer te zetten. Dit nieuwe stationsgebouw werd ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn en werd geopend in 1958. Het gebouw heeft een opvallende, golvende dakconstructie en is een goed voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur uit die tijd.

In de jaren ’90 werd het station opnieuw verbouwd en uitgebreid. Er kwam een nieuwe stationshal met een grote overkapping, ontworpen door architect Jan van Belkum. Ook werd er een nieuwe voetgangersbrug gebouwd, die het station verbindt met de parkeergarage aan de overkant van de sporen. In 2003 werd het station aangewezen als rijksmonument.

Ligging in de stad Venlo

Station Venlo is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum, op loopafstand van de belangrijkste winkelstraten en bezienswaardigheden. Het station ligt aan de spoorlijnen Eindhoven – Venlo, Nijmegen – Venlo en Viersen – Venlo, waardoor het een belangrijk knooppunt is voor zowel nationaal als internationaal treinverkeer. Vanaf het station zijn er goede verbindingen met de rest van de stad, dankzij diverse buslijnen en een taxistandplaats bij de uitgang van het station.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Venlo wordt bediend door zowel nationale als internationale treinen. Op nationaal niveau zijn er intercity- en stoptreinverbindingen met steden als Eindhoven, Nijmegen, Roermond en Maastricht. Daarnaast is er een internationale treinverbinding met Düsseldorf, Keulen en verder naar het zuiden van Duitsland. Ook is er een goederenspoorlijn naar Duitsland, waardoor het station een belangrijke rol speelt in het goederenvervoer tussen Nederland en Duitsland.

De volgende treinverbindingen zijn beschikbaar op Station Venlo:

  • Intercity Eindhoven – Venlo
  • Intercity Nijmegen – Venlo
  • Stoptrein Roermond – Venlo
  • Stoptrein Maastricht – Venlo
  • Internationale trein Düsseldorf – Venlo

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Venlo zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station is er een groot parkeerterrein, waar zowel kort- als langparkeren mogelijk is. Daarnaast is er een parkeergarage aan de overkant van de sporen, die bereikbaar is via de voetgangersbrug. Deze parkeergarage biedt plaats aan ruim 400 auto’s en is 24 uur per dag geopend. Ook in de omliggende straten zijn er parkeerplaatsen beschikbaar, al zijn deze vaak beperkt tot een maximum parkeerduur.

Fietsenstalling

Station Venlo beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en biedt plaats aan ruim 1000 fietsen. Naast de bewaakte fietsenstalling zijn er ook onbewaakte fietsenrekken beschikbaar op het stationsplein.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Venlo zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In de stationshal zelf zijn er enkele eetgelegenheden, zoals een broodjeszaak en een kiosk. Op loopafstand van het station zijn er diverse cafés, restaurants en fastfoodketens te vinden, waar reizigers terecht kunnen voor een snelle hap of een uitgebreide maaltijd. Ook zijn er enkele supermarkten in de buurt van het station, waar reizigers hun dagelijkse boodschappen kunnen doen.

Daarnaast ligt het station op loopafstand van het winkelgebied van Venlo, waar een groot aanbod aan winkels te vinden is. Hier kunnen reizigers terecht voor kleding, elektronica, boeken, souvenirs en nog veel meer.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels te vinden in de omgeving van Station Venlo, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxere viersterrenhotels. Enkele hotels liggen op loopafstand van het station, terwijl andere hotels iets verder weg liggen, maar nog steeds goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer of de auto. Hieronder volgt een overzicht van enkele hotels in de buurt van Station Venlo:

  • Hotel Puur
  • Hotel Wilhelmina
  • Campanile Hotel & Restaurant Venlo
  • Van der Valk Hotel Venlo
  • Hotel American

Station Venlo is dus een belangrijk knooppunt in het Nederlandse en internationale treinverkeer, met een rijke geschiedenis en een centrale ligging in de stad. Met diverse parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, restaurants, winkels en hotels in de buurt, is het station een ideale uitvalsbasis voor zowel reizigers als inwoners van Venlo.

Plaats een reactie