Station Venray

Station Venray is een belangrijk spoorwegknooppunt in de stad Venray, gelegen in de provincie Limburg. Het station werd geopend in 1883 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Venray, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Venray werd geopend op 1 juni 1883 als onderdeel van de spoorlijn Nijmegen – Venlo, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het standaardtype SS 4e klasse, dat op meerdere plaatsen in Nederland werd toegepast. In 1910 werd het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en een nieuwe vleugel. In 1977 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1954 de spoorlijn tussen Venray en Venlo geëlektrificeerd, waardoor er elektrische treinen konden gaan rijden. In 2001 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw uiterlijk, met onder andere een nieuwe stationshal, een nieuw perron en een nieuwe voetgangersbrug. In 2007 werd het station opnieuw verbouwd, waarbij de stationshal werd vergroot en er een nieuwe fietsenstalling werd gerealiseerd.

Ligging in de stad Venray

Station Venray is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het stadscentrum, op ongeveer 10 minuten lopen van het centrale marktplein. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en een bioscoop. Ook zijn er diverse buslijnen die het station verbinden met de omliggende wijken en dorpen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Venray wordt bediend door stoptreinen van de vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Nijmegen – Venlo rijden. Er zijn twee treindiensten die het station aandoen:

  • Stoptrein Nijmegen – Venray – Venlo – Roermond
  • Stoptrein Nijmegen – Venray – Venlo

De treinen rijden doordeweeks overdag vier keer per uur in beide richtingen, waarbij twee treinen per uur doorrijden naar Roermond. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen twee keer per uur in beide richtingen.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Venray zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsweg, direct naast het station, bevindt zich een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Ook aan de overzijde van het spoor, aan de Kruidenlaan, is er een gratis parkeerterrein beschikbaar. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving diverse straten waar (betaald) geparkeerd kan worden.

Fietsenstalling

Station Venray beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de Stationsweg. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 500 fietsen en is gratis te gebruiken. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar tegen betaling een fiets veilig opgeborgen kan worden. De fietsenstalling is 24 uur per dag toegankelijk en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de gemeente Venray.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Venray zijn er diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg bevinden zich enkele cafés en restaurants, waar men terecht kan voor een kop koffie, een lunch of een diner. Ook zijn er enkele afhaalrestaurants en een supermarkt in de buurt van het station. In het stadscentrum van Venray, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, is een ruim aanbod aan winkels en horecagelegenheden te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels en bed & breakfasts in de omgeving van Station Venray waar men kan overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Hotel Eurotel
  • Hotel Hulsman
  • Hotel De Zwaan
  • Bed & Breakfast De Martiene Plats

Deze accommodaties liggen op loopafstand van het station en bieden diverse faciliteiten, zoals gratis wifi, een eigen restaurant of een gezellige bar. Ook zijn er in de omgeving van Venray diverse vakantieparken en campings te vinden, waar men kan verblijven in een vakantiehuisje of met een eigen tent of caravan.

Station Venray is een belangrijk knooppunt in de stad Venray en biedt goede verbindingen met de omliggende regio. Met diverse parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en een breed aanbod aan voorzieningen in de buurt, is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen met de trein.

Plaats een reactie