Station Voorburg

Station Voorburg is een belangrijk spoorwegstation in de stad Voorburg, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 1 mei 1870 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor zowel lokale als intercitytreinen. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Voorburg, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Voorburg werd geopend op 1 mei 1870 als onderdeel van de spoorlijn tussen Den Haag en Gouda. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door architect K.H. van Brederode en had een typische neoclassicistische stijl. In de loop der jaren werd het station meerdere malen verbouwd en uitgebreid om aan de groeiende vraag naar treinvervoer te voldoen.

In 1988 werd het station grondig gerenoveerd en gemoderniseerd. Het oude stationsgebouw werd gesloopt en vervangen door een nieuw, modern gebouw met een glazen pui en een opvallende luifel. Ook de perrons werden vernieuwd en er kwam een nieuwe voetgangersbrug over de sporen. In 2006 werd het station opnieuw verbouwd, ditmaal om ruimte te maken voor de komst van RandstadRail, een lightrailverbinding tussen Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam.

Ligging in de stad Voorburg

Station Voorburg is gelegen in het centrum van de stad Voorburg, aan de rand van de historische binnenstad. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Den Haag en Gouda en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse winkels, restaurants en andere voorzieningen, waardoor het een levendig en aantrekkelijk gebied is voor zowel reizigers als omwonenden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Voorburg wordt bediend door zowel lokale als intercitytreinen. De belangrijkste treinverbindingen vanaf het station zijn:

  • Intercitytreinen tussen Den Haag Centraal en Utrecht Centraal, met tussenstops in Gouda en Woerden.
  • Sprinter-treinen tussen Den Haag Centraal en Gouda, met tussenstops in Zoetermeer, Zoetermeer Oost en Waddinxveen.
  • RandstadRail, een lightrailverbinding tussen Den Haag, Zoetermeer en Rotterdam, met tussenstops in onder andere Leidschendam, Nootdorp en Pijnacker.

Daarnaast zijn er diverse busverbindingen van en naar het station, waardoor het een belangrijk knooppunt is voor het openbaar vervoer in de regio.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Voorburg zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Er is een parkeergarage aan de Stationsplein, waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de omliggende straten enkele parkeerplaatsen beschikbaar, waar eveneens tegen betaling geparkeerd kan worden. In de nabijgelegen woonwijken is het vaak mogelijk om gratis te parkeren, maar houd er rekening mee dat dit meestal beperkt is tot een bepaald aantal uren.

Fietsenstalling

Station Voorburg beschikt over een bewaakte fietsenstalling, waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen tijdens hun treinreis. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsplein en is geopend van maandag tot en met vrijdag van 7:00 tot 19:00 uur. Buiten deze tijden kunnen fietsen worden gestald in de onbewaakte fietsenrekken rondom het station.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Voorburg zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de Stationsplein bevinden zich enkele horecagelegenheden, waaronder een café, een pizzeria en een sushi-restaurant. In de nabijgelegen Herenstraat zijn diverse winkels te vinden, waaronder een supermarkt, een bakkerij, een drogisterij en diverse kledingwinkels. Ook zijn er enkele gezellige terrasjes en eetgelegenheden te vinden in de historische binnenstad van Voorburg.

Hotels in de buurt

Er zijn diverse hotels in de buurt van Station Voorburg waar reizigers kunnen overnachten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Central Park by Ron Blaauw: een stijlvol boutique hotel gelegen in een historisch pand aan de Vliet, op loopafstand van het station.
  • Hotel Den Haag-Voorburg: een modern hotel gelegen aan de rand van Voorburg, op korte afstand van het station en de snelweg A12.
  • Hotel Mozaic: een sfeervol boutique hotel gelegen in een monumentaal pand in de nabijgelegen stad Den Haag, op enkele minuten met de trein van Station Voorburg.

Station Voorburg is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer in de regio en biedt reizigers diverse voorzieningen en faciliteiten. Met zijn centrale ligging in de stad Voorburg en de nabijheid van diverse winkels, restaurants en hotels, is het een aantrekkelijke locatie voor zowel reizigers als omwonenden.

Plaats een reactie