Station Voorhout

Station Voorhout is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Voorhout, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 1 mei 1900 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Voorhout, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Voorhout

De geschiedenis van Station Voorhout gaat terug tot het einde van de 19e eeuw. In die tijd was er een groeiende behoefte aan betere verbindingen tussen de verschillende steden en dorpen in Nederland. De spoorlijn tussen Haarlem en Leiden, waar Station Voorhout aan ligt, werd in 1842 geopend. Echter, het duurde nog tot 1900 voordat er een station in Voorhout werd geopend. Dit kwam mede door de groei van de bollenteelt in de regio, waardoor er meer behoefte ontstond aan een goede infrastructuur voor het vervoer van bloembollen en andere goederen.

Station Voorhout werd geopend op 1 mei 1900 en was in eerste instantie een eenvoudig station met een houten stationsgebouw. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. In 1957 werd het oude stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw. In 1996 werd het station opnieuw verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Tegenwoordig is Station Voorhout een modern en goed uitgerust station, dat voldoet aan de eisen van de hedendaagse reiziger.

Ligging in de stad Voorhout

Station Voorhout ligt aan de noordwestelijke rand van de stad Voorhout, op ongeveer 1,5 kilometer van het centrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, de fiets en het openbaar vervoer. De omgeving van het station is de afgelopen jaren flink opgeknapt en er zijn diverse voorzieningen in de buurt, zoals winkels, restaurants en hotels. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Haarlem en Leiden, waardoor het een belangrijk knooppunt is voor reizigers in de regio.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Voorhout wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er stoppen zowel stoptreinen als intercity’s op het station. De stoptreinen rijden tussen Haarlem en Leiden, met een frequentie van twee treinen per uur in beide richtingen. De intercity’s rijden tussen Amsterdam Centraal en Den Haag Centraal, eveneens met een frequentie van twee treinen per uur in beide richtingen. In de spitsuren rijden er extra treinen om de grote hoeveelheid reizigers te kunnen vervoeren.

Naast de treinen van de NS stoppen er ook enkele internationale treinen op Station Voorhout, zoals de Intercity Brussel en de Intercity Berlijn. Deze treinen rijden echter niet zo frequent als de binnenlandse treinen en stoppen meestal alleen op de grotere stations.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Voorhout zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station is een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is 24 uur per dag geopend en biedt plaats aan ongeveer 200 auto’s. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen, maar deze zijn beperkter in aantal en vaak snel vol.

Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station diverse straten waar (betaald) geparkeerd kan worden. Het is aan te raden om bij drukte iets verder van het station te parkeren en het laatste stukje te voet of met de fiets af te leggen.

Fietsenstalling

Station Voorhout beschikt over een ruime fietsenstalling aan zowel de noord- als de zuidzijde van het station. De fietsenstallingen zijn gratis te gebruiken en bieden plaats aan enkele honderden fietsen. Er zijn zowel overdekte als niet-overdekte fietsenrekken beschikbaar. Daarnaast zijn er enkele OV-fietsen te huur bij het station, waarmee reizigers eenvoudig en snel hun eindbestemming kunnen bereiken.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Voorhout zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station, op loopafstand, bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een bakker, een drogisterij en enkele eetgelegenheden. Aan de zuidzijde van het station zijn er enkele restaurants en cafés te vinden, waaronder een pizzeria, een Chinees restaurant en een eetcafé.

In het centrum van Voorhout, op ongeveer 1,5 kilometer van het station, zijn er nog meer winkels en horecagelegenheden te vinden. Hier bevinden zich onder andere diverse kledingwinkels, een boekhandel, een ijssalon en diverse restaurants en cafés.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Voorhout waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer van het station bevindt zich een klein hotel met een beperkt aantal kamers. Dit hotel is eenvoudig, maar biedt wel alle basisvoorzieningen die nodig zijn voor een comfortabel verblijf.

Op ongeveer 3 kilometer van het station, in de nabijgelegen plaats Sassenheim, zijn er enkele grotere hotels te vinden. Deze hotels bieden meer faciliteiten, zoals een restaurant, een bar en vergaderruimtes. Daarnaast zijn er in de omgeving van Voorhout diverse bed & breakfasts en vakantiehuizen te vinden, die een alternatief kunnen bieden voor een hotelovernachting.

Station Voorhout is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken. Met een goede bereikbaarheid, voldoende parkeermogelijkheden en diverse winkels en horecagelegenheden in de buurt, is het station een prettige plek om te vertrekken of aan te komen.

Plaats een reactie