Station Voorschoten

Station Voorschoten is een belangrijk spoorwegknooppunt in de gemeente Voorschoten, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 1 mei 1843 en is sindsdien een belangrijke schakel in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Voorschoten, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Voorschoten werd geopend op 1 mei 1843 als onderdeel van de Oude Lijn, de oudste spoorlijn van Nederland, die loopt tussen Amsterdam en Rotterdam. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een eenvoudig houten gebouw, dat in 1865 werd vervangen door een groter, stenen gebouw. Dit gebouw werd in 1915 opnieuw vervangen door een nieuw stationsgebouw, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Het huidige stationsgebouw dateert uit 1973 en is ontworpen door architect Cees Douma.

In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid. Zo werd in 2007 het perron verlengd om langere treinen te kunnen laten stoppen en werd in 2012 een nieuwe fietsenstalling geopend. In 2016 werd het station voorzien van een nieuw reizigersinformatiesysteem en werden de perrons opgeknapt.

Ligging in de stad Voorschoten

Station Voorschoten ligt aan de noordwestelijke rand van de stad Voorschoten, op ongeveer 1,5 kilometer van het centrum. Het station is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijventerreinen en een aantal winkels en horecagelegenheden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Voorschoten wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en er stoppen zowel intercity- als sprintertreinen. De intercitytreinen rijden tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal, met tussenstops in onder andere Leiden, Den Haag en Delft. De sprintertreinen rijden tussen Leiden Centraal en Dordrecht, met tussenstops in onder andere Den Haag, Delft en Schiedam.

Op werkdagen rijden de treinen overdag vier keer per uur in beide richtingen. In de avonduren en in het weekend rijden de treinen twee keer per uur. De reistijd van Station Voorschoten naar Leiden Centraal bedraagt ongeveer 5 minuten, naar Den Haag Centraal ongeveer 15 minuten en naar Rotterdam Centraal ongeveer 35 minuten.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Voorschoten zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is bereikbaar via de Veurseweg. Aan de zuidzijde van het station, aan de Leidseweg, zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar. Hier geldt echter een maximale parkeerduur van 2 uur en er moet betaald worden voor het parkeren.

Daarnaast zijn er in de omliggende woonwijken en bedrijventerreinen ook diverse parkeermogelijkheden, al zijn deze vaak beperkt en enkel bedoeld voor vergunninghouders of bezoekers van de betreffende bedrijven.

Fietsenstalling

Station Voorschoten beschikt over een ruime, overdekte fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 1000 fietsen en is gratis te gebruiken. De fietsenstalling is 24 uur per dag geopend en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de gemeente Voorschoten en de NS. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar fietsen tegen betaling veilig opgeborgen kunnen worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Voorschoten zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de noordzijde van het station, aan de Veurseweg, bevindt zich een klein winkelcentrum met onder andere een supermarkt, een bakker, een drogisterij en een kapper. Aan de zuidzijde van het station, aan de Leidseweg, zijn er enkele restaurants en cafés te vinden, waaronder een pizzeria, een Chinees-Indisch restaurant en een lunchroom.

Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horecagelegenheden kan men terecht in het centrum van Voorschoten, dat op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station ligt. Hier zijn diverse winkelstraten met een gevarieerd aanbod aan winkels, restaurants en cafés te vinden.

Hotels in de buurt

In de directe omgeving van Station Voorschoten zijn er geen hotels te vinden. Voor een overnachting kan men terecht in de nabijgelegen steden Leiden en Den Haag, waar diverse hotels en andere accommodaties beschikbaar zijn. Deze steden zijn eenvoudig en snel te bereiken met de trein vanaf Station Voorschoten.

Station Voorschoten is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de regio en biedt goede verbindingen met de omliggende steden en dorpen. Met diverse parkeermogelijkheden, een ruime fietsenstalling en een aantal winkels en horecagelegenheden in de buurt, is het station een prettige en praktische locatie voor reizigers.

Plaats een reactie