Station Voorst-Empe

Station Voorst-Empe is een spoorwegstation in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen in het dorp Voorst-Empe. Het station werd geopend op 1 oktober 1887 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Voorst-Empe, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Voorst-Empe werd geopend op 1 oktober 1887 als onderdeel van de spoorlijn tussen Zutphen en Apeldoorn. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS) en was bedoeld om de verbinding tussen de steden in het oosten van Nederland te verbeteren. Het station werd ontworpen door architect K.H. van Brederode, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations langs de spoorlijn.

In de loop der jaren heeft het station verschillende veranderingen ondergaan. Zo werd in 1914 het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en werd in 1924 een goederenloods toegevoegd. In 1938 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw uiterlijk, waarbij de oorspronkelijke architectuur grotendeels verloren ging. In 1972 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudigere constructie.

In 2006 werd het station opnieuw gemoderniseerd en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Hierbij werd de stationshal vergroot en werden er nieuwe voorzieningen toegevoegd, zoals een fietsenstalling en een parkeerterrein. Ook werd het station beter toegankelijk gemaakt voor mindervaliden.

Ligging in de stad Voorst-Empe

Station Voorst-Empe is gelegen in het dorp Voorst-Empe, dat deel uitmaakt van de gemeente Voorst. Het station ligt aan de rand van het dorp, waardoor het zowel voor inwoners van Voorst-Empe als voor reizigers uit omliggende dorpen en steden goed bereikbaar is. Het station ligt aan de spoorlijn tussen Zutphen en Apeldoorn, waardoor het een belangrijk knooppunt is voor reizigers in de regio.

De omgeving van het station is landelijk en groen, met veel weilanden en akkers. Dit maakt het station een aantrekkelijke locatie voor wandelaars en fietsers die de omgeving willen verkennen. In de nabijheid van het station zijn enkele voorzieningen te vinden, zoals een supermarkt, een bakkerij en enkele horecagelegenheden.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Voorst-Empe wordt bediend door stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Er rijden twee treinen per uur in beide richtingen: één trein richting Zutphen en één trein richting Apeldoorn. In de spitsuren kan dit aantal oplopen tot vier treinen per uur. De reistijd naar Zutphen bedraagt ongeveer 10 minuten, terwijl de reistijd naar Apeldoorn ongeveer 15 minuten is.

Vanuit station Voorst-Empe zijn er goede overstapmogelijkheden op andere treinen. Zo kunnen reizigers in Zutphen overstappen op treinen richting Arnhem, Nijmegen, Winterswijk en Hengelo, terwijl in Apeldoorn treinen vertrekken richting Amersfoort, Utrecht, Enschede en Deventer.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van station Voorst-Empe zijn er voldoende parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een ruim parkeerterrein waar reizigers gratis hun auto kunnen parkeren. Dit parkeerterrein is goed verlicht en wordt regelmatig gecontroleerd door de politie, waardoor het een veilige plek is om de auto achter te laten.

Daarnaast zijn er in de nabijheid van het station enkele kleinere parkeerplaatsen te vinden, bijvoorbeeld bij de supermarkt en de bakkerij. Ook hier kunnen reizigers gratis parkeren, maar het aantal beschikbare parkeerplaatsen is beperkt.

Fietsenstalling

Station Voorst-Empe beschikt over een overdekte fietsenstalling waar reizigers hun fiets veilig en droog kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de voorzijde van het station en biedt plaats aan enkele honderden fietsen. Het gebruik van de fietsenstalling is gratis en er zijn geen speciale voorwaarden verbonden aan het stallen van een fiets.

Naast de overdekte fietsenstalling zijn er ook enkele fietsklemmen te vinden op het stationsplein, waar reizigers hun fiets kunnen vastzetten. Deze fietsklemmen zijn niet overdekt, maar bieden wel een extra mogelijkheid om de fiets te stallen als de fietsenstalling vol is.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van station Voorst-Empe zijn enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er een supermarkt op loopafstand van het station, waar reizigers terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen. Daarnaast zijn er een bakkerij en een slagerij in de buurt, evenals enkele cafés en restaurants.

Op het station zelf zijn geen winkels of horecagelegenheden aanwezig. Reizigers die iets willen eten of drinken tijdens hun reis zullen dit dus vooraf moeten aanschaffen bij één van de winkels in de omgeving.

Hotels in de buurt

Er zijn geen hotels direct gelegen in de nabijheid van station Voorst-Empe. Reizigers die willen overnachten in de omgeving kunnen terecht bij enkele bed & breakfasts en vakantiehuizen in de omliggende dorpen. Daarnaast zijn er in de steden Zutphen en Apeldoorn diverse hotels te vinden, die goed bereikbaar zijn met de trein vanaf station Voorst-Empe.

Station Voorst-Empe is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt goede verbindingen met omliggende steden en dorpen. Met voldoende parkeermogelijkheden, een fietsenstalling en enkele voorzieningen in de buurt is het station een prettige locatie voor reizigers die op doorreis zijn of de omgeving willen verkennen.

Plaats een reactie