Station Vriezenveen

Station Vriezenveen is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad Vriezenveen en omgeving. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad, de treinen die er vertrekken en aankomen, parkeermogelijkheden, fietsenstalling, nabijgelegen restaurants, winkels en hotels.

Geschiedenis van Station Vriezenveen

De geschiedenis van Station Vriezenveen gaat terug tot het einde van de 19e eeuw. Het station werd geopend op 1 oktober 1906 als onderdeel van de spoorlijn Mariënberg – Almelo, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 3e klasse en werd ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw werd in 1975 gesloopt en vervangen door een eenvoudiger en moderner gebouw, dat in 2005 op zijn beurt weer werd vervangen door het huidige stationsgebouw.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1951 het goederenvervoer op het station beëindigd en werd het emplacement in de jaren ’70 vereenvoudigd. In 2001 werd de spoorlijn geëlektrificeerd, waardoor er sindsdien elektrische treinen kunnen rijden tussen Mariënberg en Almelo.

Ligging in de stad Vriezenveen

Station Vriezenveen is gelegen aan de westkant van de stad, aan de spoorlijn Mariënberg – Almelo. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Vriezenveen, waardoor het een belangrijke rol speelt in de bereikbaarheid van de stad. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijventerreinen en winkelcentra, waardoor het station ook een belangrijke functie heeft voor forenzen en winkelend publiek.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Vriezenveen wordt bediend door de stoptrein (serie 31000) van vervoerder Keolis Nederland, die rijdt tussen Mariënberg en Almelo. Deze trein rijdt doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen en in de avonduren en in het weekend één keer per uur. De reistijd naar Almelo bedraagt ongeveer 15 minuten en naar Mariënberg ongeveer 20 minuten.

Op het station zijn twee perrons aanwezig, die met elkaar verbonden zijn door een voetgangersbrug. Perron 1 wordt gebruikt voor treinen richting Almelo en perron 2 voor treinen richting Mariënberg. Beide perrons zijn voorzien van een wachtruimte en een kaartautomaat.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Vriezenveen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, bevindt zich een gratis parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 50 auto’s. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen woonwijken en winkelcentra ook diverse parkeerplaatsen beschikbaar, al kunnen hier soms parkeerrestricties gelden.

Fietsenstalling

Station Vriezenveen beschikt over een overdekte fietsenstalling met ruimte voor ongeveer 100 fietsen. Deze stalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station. De stalling is gratis te gebruiken en is voorzien van verlichting en beveiligingscamera’s. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen aanwezig, waar fietsen tegen betaling veilig kunnen worden opgeborgen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Vriezenveen zijn diverse restaurants en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich het winkelcentrum Westerhaar, waar diverse winkels en horecagelegenheden te vinden zijn, waaronder een supermarkt, bakker, slager, drogist en enkele kledingwinkels. Daarnaast zijn er in het centrum van Vriezenveen diverse restaurants en cafés te vinden, waar bezoekers terecht kunnen voor een hapje en een drankje.

Hotels in de buurt

Hoewel Vriezenveen geen groot aanbod aan hotels heeft, zijn er in de nabije omgeving wel enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Op ongeveer 2 kilometer van het station bevindt zich Hotel Café Restaurant “De Beuk”, een kleinschalig hotel met 10 kamers en een restaurant. Daarnaast zijn er in de omliggende plaatsen, zoals Almelo en Hardenberg, diverse hotels en bed & breakfasts te vinden, die eenvoudig te bereiken zijn met de trein vanaf Station Vriezenveen.

Station Vriezenveen is dus een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad en omgeving. Met zijn centrale ligging, goede treinverbindingen en diverse voorzieningen in de buurt, speelt het station een belangrijke rol in de bereikbaarheid en leefbaarheid van Vriezenveen en omstreken.

Plaats een reactie