Station Vught

Station Vught is een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Noord-Brabant en speelt een cruciale rol in het openbaar vervoer van de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Vught, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Vught

De geschiedenis van Station Vught gaat terug tot de 19e eeuw. Het station werd geopend op 1 november 1868 als onderdeel van de spoorlijn tussen ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven, die werd aangelegd door de Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was een standaardontwerp van de Staatsspoorwegen, dat op meerdere plaatsen in Nederland werd toegepast. In de loop der jaren is het station meerdere keren verbouwd en uitgebreid.

In 1890 werd het station uitgebreid met een extra perron en een voetgangersbrug. In 1919 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw, ontworpen door architect George Willem van Heukelom. Dit gebouw had een opvallende klokkentoren en was voorzien van een wachtkamer voor de eerste en tweede klasse, een wachtkamer voor de derde klasse, een bagageafdeling en een woning voor de stationschef.

In de jaren ’60 van de 20e eeuw werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd. De klokkentoren werd gesloopt en het stationsgebouw kreeg een nieuwe, strakke gevel. In 1987 werd het station opnieuw verbouwd en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Het stationsgebouw werd uitgebreid met een nieuwe stationshal en een overkapping over de perrons.

Ligging in de stad Vught

Station Vught is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad Vught, nabij de kruising van de spoorlijn met de N65. Het station ligt op ongeveer 2 kilometer afstand van het centrum van Vught en is zowel met de auto als met de fiets en het openbaar vervoer goed bereikbaar. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse woonwijken, bedrijventerreinen en recreatiegebieden, zoals het natuurgebied De IJzeren Man en het recreatiepark Fort Isabella.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Vught wordt bediend door zowel stoptreinen als intercity’s. De belangrijkste treinverbindingen vanaf Station Vught zijn:

  • ‘s-Hertogenbosch – Eindhoven: Deze treinverbinding wordt verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en bestaat uit zowel stoptreinen als intercity’s. De stoptreinen stoppen op alle tussengelegen stations, terwijl de intercity’s alleen stoppen op de grotere stations zoals Boxtel en Eindhoven. De reistijd naar ‘s-Hertogenbosch bedraagt ongeveer 10 minuten en naar Eindhoven ongeveer 20 minuten.
  • ‘s-Hertogenbosch – Tilburg: Deze treinverbinding wordt eveneens verzorgd door de NS en bestaat uit stoptreinen die stoppen op alle tussengelegen stations. De reistijd naar Tilburg bedraagt ongeveer 25 minuten.

Daarnaast zijn er ook enkele internationale treinverbindingen die Station Vught passeren, zoals de Intercity Brussel en de Intercity Berlijn. Deze treinen stoppen echter niet in Vught, maar kunnen in ‘s-Hertogenbosch of Eindhoven worden opgepikt.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Vught zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de voorzijde van het station bevindt zich een ruime parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen woonwijken en bedrijventerreinen ook diverse parkeermogelijkheden, al kan het hier soms lastig zijn om een vrije parkeerplek te vinden.

Fietsenstalling

Station Vught beschikt over een ruime fietsenstalling aan de voorzijde van het station. Deze fietsenstalling is gratis te gebruiken en biedt plaats aan honderden fietsen. Daarnaast zijn er ook enkele OV-fietsen te huur, waarmee reizigers eenvoudig en snel hun eindbestemming in Vught of de omliggende regio kunnen bereiken.

Restaurants en winkels

In de directe omgeving van Station Vught zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. In het stationsgebouw zelf bevindt zich een kleine kiosk waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een tijdschrift. Op loopafstand van het station zijn er enkele eetgelegenheden, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar. Voor een uitgebreider aanbod aan restaurants en winkels kunnen reizigers terecht in het centrum van Vught, dat op ongeveer 2 kilometer afstand van het station ligt.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels in de buurt van Station Vught waar reizigers kunnen overnachten. Op ongeveer 1 kilometer afstand van het station bevindt zich Hotel Vught, een viersterrenhotel met ruime kamers, een restaurant en diverse vergaderfaciliteiten. Daarnaast zijn er in het centrum van Vught en in de omliggende regio diverse bed & breakfasts en vakantiewoningen te vinden. Voor een uitgebreider aanbod aan hotels kunnen reizigers terecht in ‘s-Hertogenbosch, dat op slechts 10 minuten treinafstand van Vught ligt.

Station Vught is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de regio en biedt reizigers diverse faciliteiten en voorzieningen. Met zijn rijke geschiedenis, goede bereikbaarheid en uitgebreide treinverbindingen is het station een onmisbare schakel in het vervoersnetwerk van Noord-Brabant.

Plaats een reactie