Station Waddinxveen

Station Waddinxveen is een spoorwegstation in de Nederlandse gemeente Waddinxveen, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het station werd geopend op 7 oktober 1934 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Waddinxveen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Waddinxveen werd geopend op 7 oktober 1934 als onderdeel van de spoorlijn Gouda – Alphen aan den Rijn. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM) en was bedoeld om de verbinding tussen de steden Gouda en Alphen aan den Rijn te verbeteren. Het station werd ontworpen door architect H.G.J. Schelling, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations in Nederland, zoals station Gouda en station Alphen aan den Rijn.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1960 het oorspronkelijke stationsgebouw vervangen door een nieuw, moderner gebouw. In 1984 werd het station uitgebreid met een extra perron, waardoor er meer treinen konden stoppen op het station. In 2007 werd het station opnieuw verbouwd en gemoderniseerd, waarbij onder andere de perrons werden verhoogd en er een nieuwe fietsenstalling werd aangelegd.

Ligging in de stad Waddinxveen

Station Waddinxveen is gelegen in het noorden van de stad Waddinxveen, nabij de wijk Noordeinde. Het station ligt aan de spoorlijn Gouda – Alphen aan den Rijn en wordt bediend door de treinen van de vervoerder R-net. Het station is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. In de directe omgeving van het station bevinden zich diverse voorzieningen, zoals winkels, restaurants en hotels.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Waddinxveen wordt bediend door de treinen van de vervoerder R-net. Deze treinen rijden op de spoorlijn Gouda – Alphen aan den Rijn en stoppen op alle tussengelegen stations. De treinen rijden doordeweeks overdag vier keer per uur in beide richtingen, in de avonduren en in het weekend wordt dit teruggebracht naar twee keer per uur. De reistijd van station Waddinxveen naar station Gouda bedraagt ongeveer 10 minuten, terwijl de reistijd naar station Alphen aan den Rijn ongeveer 15 minuten bedraagt.

Naast de treinen van R-net stoppen er ook enkele intercitytreinen op station Waddinxveen. Deze treinen rijden tussen de steden Gouda en Leiden en stoppen alleen op de grotere stations langs de route. De intercitytreinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen, in de avonduren en in het weekend wordt dit teruggebracht naar één keer per uur.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Waddinxveen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een groot parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein is 24 uur per dag toegankelijk en biedt plaats aan ongeveer 100 auto’s. Aan de zuidzijde van het station zijn er ook enkele parkeerplaatsen beschikbaar, maar deze zijn beperkt in aantal en vaak snel vol.

Naast het gratis parkeerterrein zijn er in de directe omgeving van het station ook enkele betaalde parkeermogelijkheden. Zo zijn er diverse parkeergarages en -terreinen in het centrum van Waddinxveen waar tegen betaling geparkeerd kan worden. De tarieven voor het parkeren in deze parkeergarages en -terreinen variëren, maar liggen over het algemeen rond de €2,00 per uur.

Fietsenstalling

Station Waddinxveen beschikt over een ruime fietsenstalling aan de noordzijde van het station. Deze fietsenstalling is gratis te gebruiken en biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen. De fietsenstalling is 24 uur per dag toegankelijk en wordt regelmatig gecontroleerd door medewerkers van de gemeente Waddinxveen. Naast de fietsenstalling zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar tegen betaling een fiets veilig opgeborgen kan worden.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Waddinxveen zijn er diverse restaurants en winkels te vinden. Zo zijn er enkele eetgelegenheden op loopafstand van het station, zoals een pizzeria, een Chinees restaurant en een snackbar. Daarnaast zijn er in het centrum van Waddinxveen diverse winkels te vinden, waaronder supermarkten, kledingwinkels en drogisterijen. Het centrum van Waddinxveen is op ongeveer 10 minuten lopen van het station.

Hotels in de buurt

Hoewel er in de directe omgeving van station Waddinxveen geen hotels te vinden zijn, zijn er in de nabijgelegen steden Gouda en Alphen aan den Rijn diverse overnachtingsmogelijkheden. Zo zijn er in Gouda diverse hotels te vinden, variërend van eenvoudige budgethotels tot luxe viersterrenhotels. In Alphen aan den Rijn zijn er eveneens diverse hotels te vinden, waaronder enkele grote hotelketens. Beide steden zijn goed bereikbaar met de trein vanaf station Waddinxveen, waardoor het mogelijk is om na een dagje Waddinxveen te overnachten in een van deze nabijgelegen steden.

Station Waddinxveen is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse voorzieningen voor zowel de auto als de fiets. Met een ruime fietsenstalling, diverse parkeermogelijkheden en een goede verbinding met het openbaar vervoer is het station goed bereikbaar voor iedereen. Daarnaast zijn er in de directe omgeving van het station diverse restaurants, winkels en overnachtingsmogelijkheden te vinden, waardoor het station een ideale uitvalsbasis is voor een bezoek aan Waddinxveen en de omliggende steden.

Plaats een reactie