Station Warffum

Station Warffum is een spoorwegstation in het Groningse dorp Warffum, gelegen aan de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool. Het station werd geopend op 16 augustus 1893 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in het dorp Warffum, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De aanleg van de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool, waar Station Warffum aan ligt, begon in 1890. De spoorlijn werd aangelegd door de spoorwegmaatschappij Groningen-Roodeschool Spoorwegmaatschappij (GRS) en werd in 1893 in gebruik genomen. Station Warffum werd op 16 augustus 1893 geopend en was destijds een belangrijk knooppunt voor de regio. Het stationsgebouw werd ontworpen door architect M.A. van Wadenoijen en is een voorbeeld van een standaardtype stationsgebouw uit die tijd. Het gebouw bestaat uit een hoog middendeel met aan beide zijden lagere vleugels. In 1973 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudigere constructie.

In de loop der jaren zijn er diverse veranderingen doorgevoerd aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1953 de spoorlijn geëlektrificeerd en werden er in de jaren ’60 en ’70 diverse aanpassingen gedaan aan het spoor en de perrons. In 2003 werd de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool overgenomen door de spoorwegmaatschappij NoordNed, die later opging in Arriva. Sindsdien verzorgt Arriva de treindiensten op deze spoorlijn.

Ligging in het dorp Warffum

Station Warffum is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het dorp Warffum, in de provincie Groningen. Het dorp heeft ongeveer 2.500 inwoners en is voornamelijk een agrarische gemeenschap. Het station ligt op loopafstand van het centrum van het dorp, waar diverse winkels, horecagelegenheden en andere voorzieningen te vinden zijn. De omgeving van het station is landelijk en rustig, wat het een aangename plek maakt om te wachten op de trein.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Warffum wordt bediend door de treinen van Arriva, die op de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool rijden. Er vertrekt ieder uur een trein in beide richtingen, met in de spitsuren een extra trein. De treinen rijden van maandag tot en met zaterdag overdag twee keer per uur en op zondag en in de avonduren één keer per uur. De reistijd van Station Warffum naar Groningen bedraagt ongeveer 35 minuten en naar Roodeschool ongeveer 15 minuten.

Naast de reguliere treindiensten wordt Station Warffum ook gebruikt voor speciale evenementen, zoals stoomtreinritten en historische treinritten. Deze evenementen worden georganiseerd door diverse spoorwegmaatschappijen en -musea en zijn een leuke manier om de historie van de spoorlijn en het station te beleven.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Warffum zijn er diverse parkeermogelijkheden voor auto’s. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats waar gratis geparkeerd kan worden. Daarnaast zijn er in het centrum van het dorp diverse parkeerplaatsen waar eveneens gratis geparkeerd kan worden. Deze parkeerplaatsen liggen op loopafstand van het station.

Fietsenstalling

Bij Station Warffum is een fietsenstalling aanwezig waar reizigers hun fiets gratis en onbewaakt kunnen stallen. De fietsenstalling is gelegen aan de Stationsstraat, direct naast het station. Er is voldoende ruimte om fietsen te stallen, maar het is aan te raden om een goed slot te gebruiken om diefstal te voorkomen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Warffum zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. In het centrum van het dorp, op loopafstand van het station, zijn diverse winkels, waaronder een supermarkt, een bakker en een drogisterij. Daarnaast zijn er enkele cafés en restaurants waar reizigers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Enkele voorbeelden hiervan zijn Café De Kluft, Eetcafé De Hoogte en Pizzeria Ristorante La Piazza.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele overnachtingsmogelijkheden in de buurt van Station Warffum. In het dorp zelf zijn enkele bed & breakfasts te vinden, zoals B&B De Oude Smidse en B&B De Pastorie. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden diverse hotels en andere accommodaties te vinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn Hotel Marenland in Winsum, Hotel Ekamper in Roodeschool en Hotel ’t Gemeentehuis in Bedum. Deze accommodaties zijn goed bereikbaar met de trein vanaf Station Warffum.

Conclusie

Station Warffum is een klein, maar belangrijk station in het Groningse dorp Warffum. Het station heeft een rijke geschiedenis en is gelegen aan de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool. Reizigers kunnen gebruikmaken van diverse voorzieningen, zoals parkeermogelijkheden, een fietsenstalling, horecagelegenheden en winkels in de buurt. Daarnaast zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van het station. Station Warffum is een prettige plek voor reizigers om te vertrekken en aan te komen en biedt een goede verbinding met de omliggende dorpen en steden.

Plaats een reactie