Station Wehl

Station Wehl is een spoorwegstation in de Gelderse plaats Wehl, gelegen aan de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar. Het station werd geopend op 15 juli 1885 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Wehl, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Wehl

De geschiedenis van Station Wehl begint in de tweede helft van de 19e eeuw, toen de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar werd aangelegd. Deze spoorlijn, ook wel bekend als de “GOLS-lijn” (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij), werd geopend op 15 juli 1885. Het station werd gebouwd naar een ontwerp van architect G.W. van Heukelom, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van andere stations langs de GOLS-lijn.

In de loop der jaren heeft het station diverse veranderingen ondergaan. Zo werd in 1914 het stationsgebouw uitgebreid met een extra verdieping en werd in 1926 een goederenloods gebouwd. In 1938 werd het station gemoderniseerd en kreeg het een nieuw uiterlijk, waarbij de oorspronkelijke houten overkapping werd vervangen door een betonnen exemplaar. In 1973 werd het stationsgebouw gesloopt en vervangen door een eenvoudigere constructie.

In 2006 werd het station opnieuw gemoderniseerd en kreeg het een nieuw stationsgebouw, ontworpen door architectenbureau Movares. Dit gebouw is voorzien van een wachtruimte, een loket en een kiosk. Ook werd er een nieuwe fietsenstalling gerealiseerd en werden de perrons verhoogd en voorzien van nieuwe bestrating.

Ligging in de stad Wehl

Station Wehl is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad Wehl, nabij de kruising van de Beekseweg en de Stationsstraat. Het station ligt op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het centrum van Wehl, waardoor het goed bereikbaar is voor zowel inwoners van de stad als bezoekers. De omgeving van het station kenmerkt zich door een mix van woningen, bedrijven en groen.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Wehl wordt bediend door de stoptreinen van vervoerder Arriva, die op de spoorlijn Winterswijk – Arnhem Centraal rijden. Deze treinen rijden doordeweeks overdag twee keer per uur in beide richtingen, in de avonduren en in het weekend wordt dit teruggebracht naar één keer per uur. De reistijd naar Arnhem Centraal bedraagt ongeveer 25 minuten, terwijl de reistijd naar Winterswijk ongeveer 35 minuten bedraagt.

Naast de stoptreinen van Arriva zijn er ook enkele goederentreinen die gebruikmaken van het spoor bij Station Wehl. Deze treinen zijn voornamelijk bestemd voor de bedrijventerreinen in de omgeving.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Wehl zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Stationsstraat, direct naast het station, bevindt zich een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Dit parkeerterrein biedt plaats aan ongeveer 50 auto’s en is bedoeld voor zowel kort- als langparkeren. Daarnaast zijn er in de nabije omgeving van het station nog enkele kleinere parkeerplaatsen te vinden, eveneens gratis.

Fietsenstalling

Station Wehl beschikt over een overdekte fietsenstalling, gelegen aan de Stationsstraat. Deze fietsenstalling biedt plaats aan ongeveer 200 fietsen en is gratis te gebruiken. De stalling is voorzien van verlichting en wordt regelmatig gecontroleerd op achtergelaten fietsen, om zo voldoende ruimte te blijven bieden aan reizigers die hun fiets willen stallen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Wehl zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Zo is er op het stationsplein een kiosk gevestigd, waar reizigers terecht kunnen voor een kop koffie, een broodje of een krant. Op loopafstand van het station bevinden zich enkele cafetaria’s en een supermarkt. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kunnen bezoekers terecht in het centrum van Wehl, dat op ongeveer 1,5 kilometer afstand van het station ligt.

Hotels in de buurt

Hoewel er in de directe omgeving van Station Wehl geen hotels gevestigd zijn, zijn er in de nabije omgeving wel enkele overnachtingsmogelijkheden te vinden. Zo zijn er in het centrum van Wehl enkele bed & breakfasts gevestigd, die een goede uitvalsbasis vormen voor bezoekers van de stad. Daarnaast zijn er in de omliggende plaatsen, zoals Doetinchem en Zevenaar, diverse hotels te vinden die goed bereikbaar zijn vanaf Station Wehl.

Station Wehl is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken. Met de stoptreinen van Arriva, de parkeermogelijkheden, de fietsenstalling en de nabijgelegen horeca en winkels is het station een prettige plek voor zowel inwoners van Wehl als bezoekers van de stad.

Plaats een reactie