Station Westervoort

Station Westervoort is een spoorwegstation in de Gelderse plaats Westervoort, gelegen aan de spoorlijn Arnhem – Winterswijk. Het station werd geopend op 11 december 2011 en is sindsdien een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio. In dit artikel wordt de geschiedenis van het station besproken, de ligging in de stad Westervoort, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

De geschiedenis van Station Westervoort gaat terug tot de 19e eeuw. In 1882 werd de spoorlijn Arnhem – Winterswijk geopend, maar er was destijds nog geen station in Westervoort. De inwoners van Westervoort moesten naar het nabijgelegen station Duiven of station Arnhem reizen om de trein te nemen. In de loop der jaren groeide de behoefte aan een eigen station voor Westervoort, mede door de groei van het dorp en de toenemende mobiliteit van de inwoners.

In 2005 werd het plan voor een station in Westervoort opgenomen in het Gelders Verkeer- en Vervoerplan. Na jaren van voorbereiding en overleg met de gemeente Westervoort, de provincie Gelderland en spoorbeheerder ProRail, werd in 2010 gestart met de bouw van het station. Op 11 december 2011 werd Station Westervoort officieel geopend door de toenmalige staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma. Sindsdien is het station een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio.

Ligging in de stad Westervoort

Station Westervoort is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het dorp, nabij de woonwijk De Leigraaf. Het station ligt aan de spoorlijn Arnhem – Winterswijk en wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva. Het station heeft twee perrons, die met elkaar verbonden zijn door een voetgangersbrug. Aan de noordzijde van het station bevindt zich een bushalte, waar verschillende buslijnen stoppen die Westervoort verbinden met omliggende plaatsen zoals Arnhem, Duiven en Zevenaar.

De ligging van het station is gunstig voor zowel inwoners van Westervoort als voor reizigers uit omliggende plaatsen. Vanaf het station is het centrum van Westervoort goed bereikbaar, zowel te voet als met de fiets. Ook de nabijgelegen woonwijken zijn goed bereikbaar vanaf het station, waardoor het station een belangrijke rol speelt in de mobiliteit van de inwoners van Westervoort en omgeving.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Westervoort wordt bediend door stoptreinen van vervoerder Arriva. De treinen rijden op de spoorlijn Arnhem – Winterswijk en stoppen op alle tussengelegen stations. Vanaf Station Westervoort vertrekken er twee treinen per uur in beide richtingen. In de richting van Arnhem vertrekken de treinen naar station Arnhem Centraal, waar overstapmogelijkheden zijn op andere treinen naar diverse bestemmingen in Nederland. In de richting van Winterswijk vertrekken de treinen naar station Winterswijk, met onderweg stops op onder andere station Zevenaar, station Doetinchem en station Lichtenvoorde-Groenlo.

De reistijd van Station Westervoort naar station Arnhem Centraal bedraagt ongeveer 10 minuten. De reistijd naar station Winterswijk bedraagt ongeveer 1 uur en 10 minuten. In de spitsuren kan het voorkomen dat er extra treinen rijden om de capaciteit te vergroten en de reizigersvraag beter te kunnen bedienen.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van Station Westervoort zijn er parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de noordzijde van het station, nabij de bushalte, bevindt zich een parkeerterrein met ruimte voor ongeveer 100 auto’s. Het parkeren op dit terrein is gratis. Daarnaast zijn er in de nabijgelegen woonwijken en straten ook parkeermogelijkheden, al kan het hier soms lastiger zijn om een parkeerplek te vinden. Het is aan te raden om bij het plannen van een reis met de auto naar Station Westervoort rekening te houden met de beschikbare parkeerruimte en eventueel uit te wijken naar omliggende straten indien het parkeerterrein vol is.

Fietsenstalling

Station Westervoort beschikt over een fietsenstalling aan de noordzijde van het station, nabij de bushalte. In deze fietsenstalling is er ruimte voor ongeveer 200 fietsen. Het stallen van fietsen in de fietsenstalling is gratis. De fietsenstalling is niet bewaakt, maar er is wel cameratoezicht aanwezig. Het is aan te raden om de fiets goed op slot te zetten en eventueel gebruik te maken van een extra slot om diefstal te voorkomen.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Westervoort zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Op loopafstand van het station bevindt zich een cafetaria waar men terecht kan voor een snelle hap. Daarnaast zijn er in het centrum van Westervoort, op ongeveer 10 minuten lopen van het station, diverse restaurants, caf├ęs en winkels te vinden. Hier kan men terecht voor een uitgebreidere maaltijd, een drankje of om boodschappen te doen.

Hotels in de buurt

In de directe omgeving van Station Westervoort zijn er geen hotels te vinden. Voor overnachtingsmogelijkheden kan men het beste uitwijken naar omliggende plaatsen zoals Arnhem, Duiven of Zevenaar. In deze plaatsen zijn diverse hotels en bed & breakfasts te vinden die geschikt zijn voor zowel zakelijke als toeristische overnachtingen. Vanaf Station Westervoort zijn deze plaatsen goed bereikbaar met zowel de trein als de bus.

Station Westervoort is een belangrijk knooppunt voor reizigers in de regio en biedt diverse faciliteiten zoals parkeermogelijkheden voor de auto, een fietsenstalling, horecagelegenheden en winkels in de buurt. Hoewel er geen hotels in de directe omgeving van het station zijn, zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden in omliggende plaatsen die goed bereikbaar zijn vanaf het station.

Plaats een reactie