Station Wezep

Station Wezep is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad Wezep en omgeving. Het station is gelegen aan de spoorlijn Amersfoort – Zwolle en wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS). In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Wezep, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van het station

Station Wezep werd geopend op 6 juni 1863 als onderdeel van de spoorlijn Amersfoort – Zwolle, die werd aangelegd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type NCS 3e klasse en werd ontworpen door architect Nicolaas Kamperdijk. In 1901 werd het stationsgebouw vervangen door een nieuw gebouw van het type SS 4e klasse, ontworpen door architect Eduard Cuypers. Dit gebouw werd in 1983 gesloopt en vervangen door een eenvoudig, functioneel gebouw dat nog steeds in gebruik is.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest aan het station en de spoorlijn. Zo werd in 1910 het spoor verdubbeld tussen Hattemerbroek en Wezep, waardoor er meer treinverkeer mogelijk werd. In 1952 werd het emplacement van het station uitgebreid met een extra goederenspoor en een laad- en losplaats. In 1970 werd het goederenvervoer op het station beëindigd en werden de goederensporen verwijderd.

Ligging in de stad Wezep

Station Wezep is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de stad Wezep, in de provincie Gelderland. Het station ligt aan de Stationsweg, die het centrum van Wezep verbindt met de snelweg A28. De omgeving van het station is een mix van woonwijken, bedrijventerreinen en groene zones. Het centrum van Wezep, met diverse winkels en horecagelegenheden, ligt op ongeveer 1 kilometer afstand van het station en is zowel te voet als met de fiets goed bereikbaar.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Wezep wordt bediend door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en er stoppen zowel stoptreinen als intercity’s. De belangrijkste treinverbindingen vanaf station Wezep zijn:

  • Intercity Amersfoort – Zwolle: deze trein stopt onder andere in ’t Harde, Nunspeet, Harderwijk, Putten, Ermelo, Nijkerk en Amersfoort. In Zwolle kan er overgestapt worden op treinen richting Groningen, Leeuwarden, Enschede, Deventer, Arnhem en Nijmegen.
  • Stoptrein Zwolle – Utrecht Centraal: deze trein stopt onder andere in Hattem, Wapenveld, Heerde, Epe, Vaassen, Apeldoorn, Barneveld, Lunteren, Ede-Wageningen, Veenendaal en Driebergen-Zeist.

De treinen rijden over het algemeen twee keer per uur in beide richtingen, met uitzondering van de avonduren en het weekend, wanneer er een lagere frequentie geldt.

Parkeermogelijkheden voor de auto

In de directe omgeving van station Wezep zijn er diverse parkeermogelijkheden voor de auto. Aan de Stationsweg, direct naast het station, is een kleine parkeerplaats met gratis parkeerplaatsen voor reizigers. Daarnaast zijn er in de omliggende straten, zoals de Prinses Irenelaan en de Prinses Margrietlaan, ook gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Houd er wel rekening mee dat het in de spitsuren druk kan zijn en dat het soms even zoeken is naar een vrije parkeerplaats.

Fietsenstalling

Station Wezep beschikt over een overdekte fietsenstalling aan de Stationsweg, direct naast het station. Hier kunnen reizigers hun fiets gratis en veilig stallen tijdens hun treinreis. Daarnaast zijn er ook enkele fietskluizen beschikbaar, waar fietsen tegen betaling extra beveiligd gestald kunnen worden. Deze fietskluizen kunnen gereserveerd worden via de website van de NS.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van station Wezep zijn er enkele horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationsweg, op loopafstand van het station, zijn er een snackbar en een Chinees-Indisch restaurant gevestigd. Voor een uitgebreider aanbod aan winkels en horeca kunnen reizigers terecht in het centrum van Wezep, dat op ongeveer 1 kilometer afstand van het station ligt. Hier zijn onder andere een supermarkt, bakker, slager, drogist, kledingwinkels en diverse cafés en restaurants te vinden.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de omgeving van station Wezep waar reizigers kunnen overnachten. Een voorbeeld hiervan is Hotel De Lange Jammer, dat op ongeveer 2 kilometer afstand van het station ligt en beschikt over comfortabele kamers en een restaurant. Daarnaast zijn er in de omliggende dorpen en steden, zoals Hattem, Zwolle en Elburg, diverse hotels en bed & breakfasts te vinden die goed bereikbaar zijn met de auto of het openbaar vervoer.

Station Wezep is een belangrijk knooppunt in het openbaar vervoer van de stad Wezep en omgeving. Met zijn rijke geschiedenis, goede treinverbindingen en diverse voorzieningen in de buurt, is het station een onmisbare schakel in de mobiliteit van de regio.

Plaats een reactie