Station Wijchen

Station Wijchen is een belangrijk knooppunt in de gemeente Wijchen, gelegen in de provincie Gelderland. Het station werd geopend op 4 juni 1881 en heeft sindsdien een rijke geschiedenis gekend. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van het station, de ligging in de stad Wijchen, welke treinen er vertrekken en aankomen op het station, wat de parkeermogelijkheden zijn voor de auto in de buurt van het station, of er een fietsenstalling is, welke restaurants en winkels er in de buurt zijn en of er hotels in de buurt zijn om te overnachten.

Geschiedenis van Station Wijchen

Station Wijchen werd geopend op 4 juni 1881 als onderdeel van de spoorlijn Tilburg – Nijmegen, die werd aangelegd door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het oorspronkelijke stationsgebouw was van het type SS 4e klasse en werd ontworpen door architect K.H. van Brederode. In 1977 werd het oude stationsgebouw gesloopt en vervangen door een nieuw, moderner gebouw. Dit gebouw werd ontworpen door architect Cees Douma en is kenmerkend voor de stations die in die tijd werden gebouwd.

In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd aan het station en de directe omgeving. Zo werd in 2000 het stationsplein opnieuw ingericht en werd er een nieuwe fietsenstalling geopend. In 2013 werd het station voorzien van een nieuw reizigersinformatiesysteem en werden de perrons verhoogd om het in- en uitstappen voor reizigers met een beperking te vergemakkelijken.

Ligging in de stad Wijchen

Station Wijchen is gelegen aan de zuidwestelijke rand van het centrum van Wijchen. Het station ligt op loopafstand van diverse voorzieningen, zoals winkels, horecagelegenheden en culturele instellingen. Ook het Kasteel van Wijchen, een belangrijke bezienswaardigheid in de stad, is vanaf het station goed te bereiken. De ligging van het station maakt het een ideale uitvalsbasis voor zowel inwoners van Wijchen als bezoekers van de stad.

Vertrekkende en aankomende treinen

Station Wijchen wordt bediend door de stoptreinen van de NS op de verbinding Nijmegen – ‘s-Hertogenbosch. Deze treinen rijden doordeweeks overdag vier keer per uur in beide richtingen, in de avonduren en in het weekend wordt dit teruggebracht naar twee keer per uur. De treinen stoppen onder andere op de stations Nijmegen Dukenburg, Nijmegen, Oss en ‘s-Hertogenbosch. Vanaf station Wijchen zijn er dus goede verbindingen met zowel de regio als de rest van Nederland.

Parkeermogelijkheden

In de directe omgeving van Station Wijchen zijn er diverse parkeermogelijkheden voor automobilisten. Aan de Stationslaan, direct naast het station, is een parkeerterrein waar gratis geparkeerd kan worden. Ook aan de overzijde van het spoor, aan de Kasteellaan, zijn parkeerplaatsen beschikbaar. Daarnaast zijn er in het centrum van Wijchen diverse parkeergarages en -terreinen waar tegen betaling geparkeerd kan worden. Het is dus relatief eenvoudig om een parkeerplek te vinden in de buurt van het station.

Fietsenstalling

Station Wijchen beschikt over een ruime fietsenstalling aan de Stationslaan. Deze stalling is in 2000 geopend en biedt plaats aan ongeveer 600 fietsen. De stalling is overdekt en voorzien van verlichting, waardoor het stallen van de fiets zowel overdag als ’s avonds veilig en comfortabel is. Het gebruik van de fietsenstalling is gratis.

Restaurants en winkels in de buurt

In de directe omgeving van Station Wijchen zijn diverse horecagelegenheden en winkels te vinden. Aan de Stationslaan, direct naast het station, zijn enkele eetgelegenheden gevestigd, waaronder een pizzeria en een Chinees-Indisch restaurant. Op loopafstand van het station, in het centrum van Wijchen, zijn diverse winkels en horecagelegenheden te vinden. Hier kunnen bezoekers terecht voor een uitgebreid aanbod aan winkels, van kledingzaken tot supermarkten, en diverse restaurants, caf├ęs en lunchrooms.

Hotels in de buurt

Er zijn enkele hotels en bed & breakfasts in de buurt van Station Wijchen waar bezoekers kunnen overnachten. Op loopafstand van het station is Hotel Restaurant Umberto gevestigd, een sfeervol hotel met een uitstekend restaurant. Iets verder van het station, maar nog steeds goed bereikbaar, zijn enkele bed & breakfasts gevestigd, zoals B&B De Holtsehoek en B&B Pastorie. Deze accommodaties bieden een comfortabel verblijf in een rustige omgeving, op korte afstand van het station en het centrum van Wijchen.

Station Wijchen is dus een belangrijk knooppunt in de gemeente Wijchen, met goede verbindingen naar de rest van Nederland. De ligging van het station, de parkeermogelijkheden, fietsenstalling en de nabijheid van diverse voorzieningen maken het een aantrekkelijke locatie voor zowel inwoners van Wijchen als bezoekers van de stad.

Plaats een reactie